Kikkoman terijaki – tradicionalan način pripremanja hrane

5456
views
Terijaki
Terijaki

Terijaki je u japanskoj kuhinji pre autentičan način pripremanja hrane nego samo specifičan sos

Suština terijakija jeste da se u njemu kuva ili prži meso, posebno riba, uz mešavinu sosa od soje, mirina ili sakea i šećera ili meda, kako bi se dobila svetlucava glazura na mesu. „Kikkoman“ je ovaj način kuvanja pretvorio u svojevrsni trend još pre 40 godina u Sjedinjenim Američkim Državama, gde se u potpunosti odomaćio u njihovim poznatim jelima, posebno u restoranima.

Evropljani su ubrzo počeli da prihvataju ovakav način kuvanja, i to baš prema receptima adaptiranim ukusu Amerikanaca, čiji je terijaki veoma gust i sladak. Pogodan je za upotrebu u fine dining obrocima, u fast food obrocima, sendvičima, pa čak i u kućnoj varijanti omiljenog tradicionalnog srpskog jela. Na bazi čuvenog „Kikkomanovog“ prirodno fermentisanog sosa od soje, bez GMO sastojaka i veštačkih aroma, terijaki sos sa pečenim belim lukom ima veoma prijatan ukus belog luka, zadržavajući svoj tradicionalni ukus terijakija. Ovaj sos jelo neizmerno obogaćuje svim svojim sastojcima i začinima, te nije potrebno dodavati bilo koji drugi začin osim ovog sosa. Za razliku od pomenutog, novi terijaki BBQ sos sa medom ljubiteljima roštilja i dimljenog mesa daje potpuno nov užitak. Široka lepeza ukusa koje ovaj sos sadrži stvara posebnu senzaciju na nepcima, a zahvaljujući umamiju iz prirodno fermentisanog sosa od soje.

 

kikkoman

Pileći bataci obloženi susamom

Potrebno za 4 porcije: 1 crvena paprika, 1 žuta paprika, 2 struka mladog luka, 2 kašike maslinovog ulja, 100 g basmati pirinča, 1 prstohvat mlevenog šafrana, 2 pileća bataka, 4 kašike „kikkoman“ terijaki sosa sa pečenim belim lukom, 1 kašika susama, 1 vezica vlašca

Priprema: očišćenu papriku iseći na komadiće od pola centimetra. Oljuštiti i sitno iseckati luk. Zagrejati ulje u tiganju, dodati luk, pržiti dva minuta, zatim ubaciti papriku i, uz često mešanje, nastaviti s prženjem još pet minuta. Potom dodati pirinač i pržiti još minut uz neprestano mešanje. Sipati četvrt litra vode i nastaviti sa prženjem još 15 minuta na tihoj vatri, a zatim ubaciti šafran. Premazati batake polovinom terijaki sosa i pržiti po tri minuta sa obe strane. Zatim opet premazati obe strane ostatkom sosa i nastaviti s prženjem još 10 minuta. Okretati batake s vremena na vreme. Kada je piletina gotova, posuti susam preko nje i servirati na pirinču i paprikama. Na kraju ukrasiti vlašcem.