Kolač iz Golubinaca

1413
views
Kolač iz Golubinaca
Kolač iz Golubinaca

Kolač iz Golubinaca je voleo čuveni kompozitor Ludvig van Betoven, kome ove godine čitav svet obeležava 250 godina od rođenja.

Ovaj kolač iz Golubinaca je spremala lepa Ženet, žena gardijskog kapetana i ljubavnica čuvenog kompozitora.

Ženet, lepa živahna plavuša i supruga gardijskog kapetana Karla Greta, bila je prva ljubav Ludvig van Betvena, ali i nakon njene udaje, o njihovoj romansi svedoče stihovi koje joj je posvetio, a koji su nastali godinu dana pošto je postala supruga gardijskog kapetana.

 

Dvorac
Dvorac

Osim stihova, o ovoj romansi udate Ženet iz Golubinaca sa Betovenom svedoči i crtež u akvarelu „Dvorac u Golubincima 20. februara 1803.“ u kome je živela sa suprugom, a koji je nastao 5 godina nakon njene udaje. Crtež se čuva među Betovenovim dokumentima u državnoj biblioteci u Berlinu. Kao uspomenu na ovu ljubav u Betovenovom muzeju u Bonu čuva se medaljon 5,9 x 6,1cm Ženet d’ Hontat.

U kuvaru lepe plavuše koja je zavela čuvenog kompozitora nalazi se i recept kolača koji je spremala Betovenu.

Recept za kolač lepe Ženet iz Golubinaca, supruge gardijskog kapetana Karla Greta, kojim je zaveden Betoven će biti predstavljen na manifestaciji „Gastro Srem 2020.“ koja se održava 28. i 29. avgusta 2020. godine na Trgu dr Zorana Đinđića u Staroj Pazovi