Festival testa – Testival

413
views
Festival testa
Festival testa

Poslednjeg vikenda februara se održava festival testa – Testival, na kojem će se predstaviti mali proizvođači testa, testenine i hleba.

U subotu 29. februara i nedelju 1. marta na Dorćol Platz-u se održava prvi festival testa – Testival. Događaj je zamišljen kao jedinstvena mešavina prodajne izložbe, dvadesetak inspirativnih predavanja i niza „testivalskih“ radionica dopunjenih show cookingom.

Na prodajnoj izložbi će 30 izlagača ponuditi svoje proizvode po akcijskim cenama. U međuvremenu će na svakih pola sata ili sat naizmenično teći stručna predavanja i kulinarske radionice.

Predavači će biti: Milica Aleksić iz Metro HoReCa centra, profesionalni kuvar Dejan Ilić sa inkluzivnom radionicom izrade domaće testenine. Snežana Đuričin Kuštrimović će govoriti o istorijatu nastanka testenine, kao i istorijatu holandske kosmpolitske kuhinje sa akcentom na specijalne vrste hleba. Hedoniste predvodi Dragan Đorđević, CHO AAH!, zanatske proizvođače Dušica Milosavljević, Kosta Jordanovski i Nemanja Đukanović, a ljubitelje zalogaja, dobre kapljice i dobrog vina Dragan Mijailović i Zoran Dragoljević Žorž. O nematerijalnoj kulturnoj baštini – vojvođanskom hlebu cipovki, govoriće Dimitrije Vujadinović.

Turistička organizacija opštine Ražanj će predstaviti bogatu gastronomsku ponudu i ražanjsko crepuljarstvo. Ovaj ponos Ražnja je početkom decembra 2019. upisan u listu Nacionalnog registra za nematerijalno kulturno nasleđe Republike Srbije.

Udruženje TESTIVAL prodavaće poznate pite savijače, ali u obliku oznake za WiFi! Deo prihoda od prodaje pita, Udruženje TESTIVAL uplatiće na račun Saveza za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Srbije (Savez MNRO).

Raznovrstnost i kvalitet izlagača pokazaće koliko je gastronomska tradicija Srbije očuvana, koliki je potencijal za razvoj, a izlagači će imati priliku, da osim prodaje svojih proizvoda i komunikacije sa krajnjim kupcima, međusobno razmene iskustva, recepte, savete i ideje.

Pojedinačna ulaznica za odrasle: 200 RSD. Besplatan ulaz za decu do 18 godina.

Za prvih 100 posetilaca sa plaćenim ulaznicama na poklon tekstilne torbe, kao podrška ekološkoj inicijativi za izbacivanje plastičnih kesa iz upotrebe.