Kolači po preporuci doktora

1459
views
droetker
droetker

Prašak za pecivo je jedan od najčešćih sastojaka koje koristimo u pripremi mirisnih slatkih i slanih peciva. Ako imamo prašak za pecivo uz još par sastojaka – nebo je granica.

Doktor koji je najčešće u našoj kuhinji jeste Dr.Oetker. Ko je doktor čije prezime tako često izgovaramo?

Sve je počelo u zadnjoj sobi apoteke u Bilifeldu 1891. godine. Mladi apotekar Dr. August Oetker do kasno u noć je eksperimentisao sa apotekarskom vagom, avanom i raznim vrstama prahova. Rezultat njegovog teškog istraživačkog rada je promenio način pečenja: prašak za pecivo Backin! Kao sin pekara, August Oetker je imao ogromno interesovanje za pripremanje kolača. Ono, što je on svojim upornim radom razvio, zahvaljujući tačnim srazmerama mešavine i kvalitetu korišćenih sirovina, garantovalo je da će svaki kolač uspeti.

Dr. Oetker Backin je postao senzacionalna novina koja je ubrzo doprinela tome da se u domaćinstvima kolači češće peku.

Dodaci za kolače
Dodaci za kolače

Prvi brendirani proizvod

Dr. August Oetker prvi je upakovao u kesicu određenu količinu praška za pecivo dovoljnu za pripremu testa od 500g brašna. Na kesicu je, kao garanciju kvaliteta, stavio svoje ime i time započeo i revoluciju u oblasti brendirane hrane, a takođe i stekao pravo na naziv ‘original’.

Zaštitni znak
Zaštitni znak

Dr.Oetker prašak za pecivo je deo kuhinjskih porodičnih priča više od 120 godina. Prva proizvedena kesica se i danas čuva u muzeju kompanije u Bielefeldu.