Britanska brza hrana – Fish & Chips

2690
views
Fish & chips
Fish & chips

Kombinacija pohovane ribe i zlatno – žutih prženih krompirića je nezaobilazna odlika britanske kuhinje. Bez obzira da li se služi kao hrana za poneti ili kao glavni obrok, riba i krompirići (Fish & Chips) su postigli pravi svetski uspeh.

Jelo je nastalo oko 1860. godine, pošto su jevrejski doseljenici doneli prženu ribu u Južnu Englesku krajem 17. veka, a krompirići su već našli svoj put iz Francuske. Savremene metode ribolova i razvoj železnice preko koje je sveža riba stizala od mora do gradova, preko noći je dovela do razvoja “Fish & Chips” lokala. Klasična ulična hrana, koja je hranila britanske radnike, postala je nacionalno jelo. Uprkos konkurenciji međunarodne brze hrane kao što su kebab ili kari, riba i krompirići su i dalje najpopularnija brza hrana u Velikoj Britaniji.

Fish & chips
Fish & chips

U osnovnoj varijanti ukus pržene ribe i krompirića je začinjen samo solju i par kapi sirćeta slada. Širom sveta je razvijen veliki broj različitih dodataka u zavisnosti od regiona. Uz ribu i krompiriće se ponekad služe i kiseli luk, kiseli krastavčići ili prebranac. U Irskoj i Severnoj Engleskoj stavljaju kari sosu ili sos od pečenja na krompiriće. U Australiji i Novom Zelandu popularan je paradajz sos, dok restorani u SAD i Kanadi služe kečap i kupus sa ovim jelom. Kombinacija ribe i krompira je postala popularna internacionalno: lokali koji prodaju ribu i krompiriće mogu se naći čak u Južnoj Africi, Kini i Indoneziji.

Riba i krompirići su se prodavali umotani u novine, jer su novine bile jeftine a odlično apsorbuju mast. Ta vremena su davno prošla; danas se koristi higijenski papir, kese ili plastične kutije. U evociranju uspomena na prošla vremena neki prodavci služe hranu u savremenom pakovanju koje podseća na novinske članke.