Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiLe Cordon Bleu - škola kulinarstva

Le Cordon Bleu – škola kulinarstva

Jedna od najpoznatijih škola na svetu “Le Cordon Bleu” je zauzela svoje mesto u gastronomskoj istoriji na osnovu uticaja koji je imala na kreiranje standarda i trendova u pripremi hrane širom sveta.

Ime “Le Cordon Bleu”, u prevodu “plava traka” se prvi put koristi u kontekstu kulinarstva u 16. veku kada je kralj Henri III stvorio jednu od najvažnijih uredbi u Francuskoj “L’Ordre du Saint-Esprit”. Krst “Svetog Duha” koji je visio na plavoj traci (“le cordon bleu”). Zbog prestižne prirode ovog Reda i dekadentnih jela koja su pratile njihove ceremonije, ime Le Cordon Bleu postalo je veoma poznato i proslavljeno i danas neodvojivo od kulinarstva.

Kulinarsku školu Le Cordon Bleu, je u Parizu 1895. godine osnovao Marthe Distel, novinar i izdavač časopisa “La Cuisiniere Cordon Bleu”. Kako bi promovisali časopis i početak rada škole, 15. oktobra 1895. godine u Le Cordon Bleu je održana prva ikada pokazna vežba na električnoj peći. Od tog trenutka pa dalje međunarodna reputacija škole Le Cordon Bleu se brzo širila. Veliki kuvari i poznate ličnosti koje su postajali profesori ili studenti su dodatno podizali ugled školi, a kao rezultat studenti iz celog sveta su počeli da pohađaju kurseve.

Čas u školi Le Cordon Bleu
Čas u školi Le Cordon Bleu

Škola „Le Cordon Bleu“ danas je jedan od najvećih lanaca kulinarskih škola u svetu sa preko 35 instituta u 20 zemalja i 20.000 studenata godišnje. „Le Cordon Bleu“ kroz programe sertifikovanja, diploma i osnovnih i master studija kombinuje inovaciju i kreativnost sa tradicijom, uključujući i onlajn kurs gastronomskog turizma. Dve specijalnosti ovog instituta jesu kulinarstvo i menadžment u ugostiteljstvu, pa studenti iz celog sveta pohađaju programe škole.

Desert nastao na času poslastičarstva
Desert nastao na času poslastičarstva

Reputacija se zasniva na jakoj francuskoj kulinarskoj tradiciji, ali program škole je internacionalan i relevantan u modernom dobu gastronomije. Škola je u modernoj zgradi, učionice su opremljene najsavremenijom opremom, a na vrhu se nalazi bašta i pčelinjak o kojima studenti svakodnevno brinu. Učenike podučavaju Master kuvari koji su nagrađeni Mišlen zvezdicama, pobednici prestižnih takmičenja ili dobitnici titula kao što je “Meilleur Ouvrier de France”. Ova škola, koja postoji preko sto godina, od prvobitne skromne škole kuvanja u Parizu prerasla je u internacionalni institut prisutan i priznat u celom svetu.

Knjiga – Le Cordon Bleu’s Complete Cooking Techniques
Ovo je odličan priručnik za kuvare koji počinju svoju karijeru. Pokriva preko 700 različitih tehnika i 200 recepata Instituta „Le Cordon Bleu“, od onih svakodnevnih za učenje, do jelovnika u restoranima.

Popularna kultura
Popularna kultura
Popularna kultura
Popularna kultura

POPULARNA KULTURA
Škole za kulinarstvo su mesta koja su iznedrila svetski poznate šefove i ugostitelje, ali su i velika inspiracija za knjige i filmove.

– Američka autorka mnogobrojnih knjiga i TV emisija Džulija Čajld ( Julia Child) je inspirisana školovanje u Le Cordon Bleu napisala kuvar “Mastering the Art of French Cooking” koji je veoma brzo postao bestseler, takođe je godinama bila autorka i voditeljka izuzetno popularne emisije ‘The French Chef.’ Njena karijera je inspirisala film Julie & Julia, za koji je Meril Strip dobila nominaciju za Oskara. Njeni recepti i emisije su približile osnove, tehnike i sastojke francuske gastronomije ogromnom američkom tržištu i suštinski izmenile pristup kuvanju u američkim domovima krajem 20. veka.

– Izuzetan uspeh holivudskog filma “Sabrina” iz 1954. godine u kojem Odri Hepbrn (Audrey Hepburn) glumi mladu Sabrinu koja se školuje za poslastičara u poznatoj kulinarskoj školi u Parizu je izazvala veliko interesovanje za Le Cordon Bleu školu i profesiju poslastičara.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama