Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiMocart kugle i medaljoni - slatki suveniri

Mocart kugle i medaljoni – slatki suveniri

Mocart kugle (Mozartkugeln) su prepoznatljivi austrijski specijalitet koji ima bogatu tradiciju i pravi su primer austrijskog poslastičartstva.

Jedan od najpopularnijih suvenira, Mocart kugle su postale sinonim za austrijsku kulturu širom sveta. Mesto u kojem su nastale Mocart kugle je Salcburg, rodno mesto Volfganga Amadeusa Mocarta, čije ime ovaj slatkiš ponosno nosi.

Mocart kugle su nastale oko 100 godina posle Mocartovog rođenja, a njihov idejni tvorac je poslastičar Paul Furst. Sam proces pripreme je izgledao tako što je on je formirao male loptice marcipana, koje je zatim oblagao kremom od pralina tako što ih je okretao na štapićima. Zatim je kuglice prelivao slojem crne čokolade.

Kompanija Mirabell, koja je osnovana 1897. godine, je nastavila sa proizvodnjom originalnih kugli, i  danas je najpoznatiji proizvođač ovog poznatog slatkiša. Usled velike potražnje, sredinom 20. veka proizvodnja je postala industrijska, ali se duh originalnog recepta i dalje održava – pa čak i u industrijskim uslovima sam proces proizvodnje kuglica traje preko dva sata.

Već uveliko popularnim kuglicama se pridružio i Mocartov medaljon, još jedan poznati slatkiš namenjen ljubiteljima mlečne čokolade.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama