Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiNajbolji gradovi za ljubitelje čokolade

Najbolji gradovi za ljubitelje čokolade

Čokolada je sigurno jedna od najpopularnijih poslastica za kojom žudimo bilo da smo srećni ili ne, a ljubav prema čokoladi duga je više od 4.600 godina. Ovaj spisak od 8 najboljih gradova za ljubitelje čokolade će mnogima olakšati planiranje sledećeg putovanja.

Brisel, Belgija
Sa više od 2.000 prodavnica čokolade širom Belgije, možete da izaberete bilo koji grad i bićete na korak od najboljih čokolada na svetu. U Briselu postoji čitav niz radnji i kafića koji prodaju čokoladu, a postoji i nekoliko organizovanih obilazaka najpoznatijih prodavnica čokolade u gradu kao i škola i radionica kao što su “Chocolaterie Duval” ili “Chocolaterie Jamal”.

Chocolaterie Duval
Chocolaterie Duval

Tain L’Hermitage, Francuska
Ovaj mali grad je dom “Valhrona Ecole Chocolat”, jedne od najprestižnijih škola čokolade na svetu, u kojoj iskusni poslastičari usavršavaju umetnost pravljenja najfinije čokolade. Škola je istovremeno i fabrika čokolade i muzej, koji je otvoren za posete.

Valhrona
Valhrona

Oaxaca, Meksiko
Meksički grad Oaxaca je poznat po svojim “čokoladnim kućama”, gde se  pije tradicionalna meksička čokolada. Obavezna je poseta “Mayordomo Chocolate” prodavnici, gde možete da probate to slatko piće, koje je napravljeno od samo četiri sastojaka – šećera, cimeta, prženog kakao zrnevlja, i badema u toplom mleku.

Chocolate Mayordomo de Oaxaca
Chocolate Mayordomo de Oaxaca

Broc, Švajcarska
Poseta ovom gradu posvećenom čokoladi je nezaboravno iskustvo. U njemu se nalazi Cailler-Nestle fabrika i prodavnica čokolade.

Cailler
Cailler

London, Engleska
Engleska je pre oko deset godina doživela preporod što si tiče zanatskog pravljenja čokolade, i deceniju je domaćin  festivala “Nedelja čokolade” (15-18 oktobar). Ako niste u Londonu u toku festivala, svakako možete da posetite radnje koje u njemu učestvuju. Neke od favorita su “The Melange” u Pekamu i “Artisan du Chocolat” u Noting Hilu.

Artisan du Chocolat
Artisan du Chocolat

Njujork, Amerika
Poznata Serendipity zamrznuta – topla čokolade privlači zaljubljenike u čokoladu iz celog sveta. Neke od omiljenih čokoladnih destinacija su “Jacque Torre” kafić u evropskom stilu u blizini Bruklinskog mosta  i lokal Mast braće u Bruklinu. Posetite i fabriku Mast braće u Villiamsburgu da probate neobične čokoladne mešavine i “čokoladne čajeve”.

Mast brothers
Mast brothers

San Francisko, Kalifornija
Poznati čokoladni brendovi Ghirardelli i Scharffen Berger su osnovani u ovom zalivu, i obe proizvodnje se mogu obići sa turističkim vodičima. Grad je prepun nezavisnih čokoladnih radnji.

Ghirardelli
Ghirardelli

Keln, Nemačka
Keln, glavni grad čokolade u Nemačkoj je dom “Stollwerck” čokoladne kompanije, koja je drugi po veličini uvoznik čokolade u SAD. Kompanija postoji preko 150 godina i ima stalnu izložbu o istoriji svoje čokolade, koja je prerasla u interaktivni muzej koji oslikava istoriju čokolade širom sveta. Više od 5 miliona posetilaca prođe kroz muzej godišnje, a kompanija i dalje proizvodi više od 100.000 tona čokolade godišnje.

Sarotti
Sarotti

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama