Samo za dvoje – najmanji restoran na svetu

1476
views
Solo per due
Solo per due

Italijanski restoran “Solo Per Due” je najmanji restoran na svetu koji je otvoren za samo dvoje ljudi u isto vreme.

Restoran je otvoren pre 26 godina, u mestu Vacone i posvećen je organizaciji “večera ljubavi”. Ideja je da se parovima pruži jedinstveni kulinarski doživljaj bez dodatnih smetnji koje mogu da se iskuse u tipičnim restoranima. Vlasnici su razvili koncept koji se bazira na samo dva gosta za veče, najbolji sto i konobar, u romantičnom okruženju, jer kada postoji više gostiju i stolova, konobar nije u potpunosti posvećen.

Restoran Solo per due
Restoran Solo per due

Restoran se nalazi u zgradi koja datira iz devetnaestog veka, a izgrađena je na mestu gde su ostaci nekadašnje vile najpoznatijeg lirskog pesnika antičkog Rima, Horacija. U blizini restorana je i Bandusia Fontana, kojoj je Horacije posvetio jednu od svojih najslavnijih pesama.

Večera započinje dolaskom gostiju, koji prolaze preko trga ukrašenog bakljama, a na samom ulasku u restoran se nalazi “Libro dei Pensieri”, knjiga misli, u kojoj su zabeležene priče gostiju iz celog sveta. Gosti pozivaju konobara srebrnim zvonom. Meni se sastoji od tradicionalnih italijanskih jela, preko 10 različitih vrsta vina, a svi detalji večere se ugovaraju pre dolaska, kako bi se obezbedio savršeni obrok, u čiju cenu od 250 evra po osobi je uključeno i cveće, posebno napravljeni deserti i većina pića.

Tiramisu
Tiramisu

Za one koji žele i više od toga, restoran organizuje vatromet, ličnog šofera, muzičara i cvetnu dekoraciju, a gosti imaju i mogućnost da prenoće na imanju za 90 evra po osobi. Okruženi maslinama i veličanstvenim pogledom na planine Sabine, posle spavanja na originalnom krevetu od kovanog gvožđa iz 1800. godine, goste čeka korpica svežih kroasana.