Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiNajčudnija hrana i piće na svetu

Najčudnija hrana i piće na svetu

Da bi se neka hrana progutala i svarila – uistinu je potreban jak želudac. Jer, neki narodi se po svojim običajima toliko razlikuju od nas da i sam pogled na njihovu hranu (ili piće), pa ma kako hranljivi bili – izaziva odvratnost.

Nedavno je čuveni engleski dnevni list ”Telegraf” sastavio raznoliku listu najčudnijih mogućih namirnica i pića, s preporukom da se probaju makar jednom u životu. U skraćenoj verziji, evo deset hitova sa ovog spiska, pa se i sami uverite da li bi vam prijali.

Bajata jaja. U Kini je pravi specijalitet jesti jaja koja su odstajala nekoliko meseci u specijalnim uslovima i po starinskom receptu. Rezultat je tamno zelenkasto belance, smeđe žumance i užasan smrad, ali Kinezi baš u tome uživaju.

Prženi pauci. Ovaj kambodžanski specijalitet nadaleko je poznat i u drugim krajevima Jugoistočne Azije. Za ishranu su među paucima posebno ukusne tarantule, servirane s crnim biberom i limunom. Ako navratite u Pnom Pen – probajte.

Insekti
Insekti

Skakavci. Ishrana ovom vrstom insekata veoma je rasprostranjena u svetu. Budući da su bogati proteinima, prženi skakavci su omiljena hrana širom Azije, ali i u Meksiku, gde se serviraju s limetom i puterom. Kao hrana, skakavci su toliko kvalitetni, da ih preporučuje i FAO, Svetska organizacija za hranu i poljoprivredu.

Zmijsko vino. Na azijskom jugoistoku reč je o veoma popularnom piću, jer se smatra da ima svojstva obnavljanja organizma. Ovo vino posebno je cenjeno u Kini i Vijetnamu, a dobija se tako što u pirinčanom vinu odstoji komad zmije ili mešanjem unutrašnjih tečnosti reptila (uključujući i krv) s alkoholom.

Mravlje larve. U Meksiku ih zovu ”eskamoles” i služe ih kao grickalice. Larve mrava skupljaju se između korenja biljke agava, od koje se pravi i tekila.

Vampirske australijske larve. Treba ih videti uživo, pa da se stvarno prestravite: ovi ogromni crvi, veliki kao dva spojena prsta, s ustima punim oštrih zubića, izgledaju baš kao vampiri koji će vam isisati krv. Međutim, starosedeoci Australije Aboridžini smatraju ih ukusnim specijalitetom.

Kafa iz slonovskog izmeta. Pravo ime joj je ”black ivory coffee”. Veoma je skupa: 1200 dolara za kilogram. Dobija se kada se tajlandski slon najede hrane izmešane sa zrnima jedne veoma cenjene vrste kafe. Potom je vari i nesvarene delove izbaci u vidu izmeta. E, onda se po tom izmetu pretražuje i pronalaze zrna, koja se posle obrade koriste za kuvanje kafe.

Slonova kafa
Slonova kafa

Srce morskog papagaja. Monah, arktički klovn, morski papagaj – imena su za ljupku crnobelu ptičicu šarenog kljuna iz Severnog ledenog okeana, koja se hrani tako što zaranja u vodu u potrazi za ribom. Sad zamislite gulaš od srca ove ptice?! A onda zamislite i čuvenu kuvarsku zvezdu Gordona Remzija kako isprobava ovaj islandski specijalitet!

Morski papagaj
Morski papagaj

Jaja u studenstskoj mokraći. U Kini se ovaj specijalitet zove ”tong zi dan”, to jest ”jaja nevinog momka”. Jer, svakog proleća u gradu Dongdžangu jaja se kuvaju u urinu mladih studenata, a potom služe za obrok.

Vino od mišjeg urina. Kina je, očigledno, izvor neverovatnih recepata za zapadnjačke pojmove, pa ćete verovatno prevrnuti očima kada shvatite da je u toj velikoj zemlji, ali i u Severnoj i Južnoj Koreji, opet reč o tradicionalnom piću. Naime, mokraća od tek rođenog mišića puna je korisnih hranljivih materija, pa nije red da se takva tekućina baca kad može da leči i pritom ima ukus omiljenog vina.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama