Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiNajpopularnija ruska kafa - RAF

Najpopularnija ruska kafa – RAF

Širom specijalizovanih kafeterija koje su otvorene u Beogradu ističe se jedna kafa koju Rusi izuzetno vole, to je ruska kafa – RAF. Ova kafa je nastala krajem 1990-ih u Rusiji, a postala je omiljeni deo menija u kafićima širom bivšeg SSSR-a.

RAF kafa je kombinacija espresa, pavlake i vanilinog šećera. Za razliku od svog pandana, latte kafe, RAF se ističe upotrebom pavlake umesto mleka i dodatkom vanilinog šećera, rezultirajući slađim i kremastijim napitkom.

Kafa je nastala u moskovskom kafiću “Coffee Bean”. Baristi su inspirisan zahtevom svog stalnog klijenta, Rafaela Timerbaeva, odlučili da naprave nešto nove, i tako je rođena “kafa za Rafa”, koja se kasnije razvila u popularnu “RAF kafu” ili jednostavno “RAF”.

Pravi se tako što se prvo sipa malo sirupa, a zatim se dodaje jedna doza espresa. Zatim se  zagrejana pavlaka meša sa vanilinim šećerom i dodaje mešavini kafe i sirupa. Sastojci se pažljivo zagrevaju na 66°C u posudi, stvarajući kremastu teksturu.

Neki kafići kremastoj kafi dodaju i sirupe i začine, a posebno je popularna Raf kafa sa lavandom.

I dok neki kritikuju RAF kafu zbog toga što prekriva delikatnu aromu espresa svojim slatkim notama, drugi je slave kao dokaz ruske inovacije u oblasti kafe.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama