Organska hrana – Budite deo ekološkog lanca

1697
views
Organika sajam
Organika sajam

Na našem tržištu se poslednjih nekoliko godina sve češće spominje organska hrana. Kako dobijamo više informacija, svakako se i lakše odlučujemo za organske proizvode. Dobra stvar je što i broj proizvođača polako raste. Organskom poljoprivredom u Srbiji se bavi oko 1.500 proizvođača, od čega 258 individualno.

Ipak velika razliku u ceni između konvencionalnih i organskih proizvoda često utiče na našu odluku pri kupovini kada je organska hrana u pitanju. Imajući u vidu da je proces pripreme zemljišta i uzgajanja proizvoda zahtevan i dug, subvencije koje bi država ponudila proizvođačima organske hrane, mogle bi veoma da utiču na veći broj proizvođača i pozitivnu promenu u ceni.

Na oko 100 hektara blizu Sente, u mestu Padej, nalazi se poljoprivredno gazdinstvo orgaNika. Razgovarali smo sa vlasnicom Irinom Avdalović o tome kako izgleda proces uzgajanja organskih proizvoda.

Irina Avdalović
Irina Avdalović

Kako si došla na ideju da pokreneš proizvodnju organskih proizvoda?
Već deset godina koristim organske proizvode u svakodnevnoj ishrani. Osetno mi se poboljšao kvalitet života. Pre četiri godine sam odlučila da deo porodičnog imanja pretvorim u gazdinstvo.

Kako izgleda proces proizvodnje?
Za zemlju na kojoj se uzgajaju organski proizvodi je važno da nije tretirana u kontinuitetu tri godine. Mi smo proces započeli 2010. godine. Uz zemlju sam pridodala i farmu ovaca i koza, koju sam koristila kao izvor organskog đubriva. Preduslov za početak proizvodnje je da sama zemlja, na kojoj se uzgajaju organski proizvodi, ne sme da bude blizu izvora zagađenja, radi se detaljna analiza zemljišta, a kvalitet vode mora biti 1 ili 2 klase. Nije svaka zemlja pogodna za sve vrste proizvoda, a u organskoj proizvodnji je to jako bitno.
U organskoj proizvodnji se poštuju prirodni zakoni, tako da se uvek radi rotacija useva.
Organski proizvođači su samoodrživi jer koriste sopstveno seme i ne kupuju dodatne proizvode za zaštitu. Na primer, jedan od vidova zaštite protiv štetočina je kopriva.
Svake godine se kontroliše proizvodnja i na osnovu rezultata se obnavlja sertifikat koji potvrđuje kvalitet proizvoda.

Proizvodi OrgaNika
Proizvodi OrgaNika

Koje proizvode imate?
Uzgajamo pasulj, krompir i čičoku, uskoro i kukuruz kokičar. Šipurak ćemo imati 2015. godine. Razmišljamo o proširenju gazdinstva i uvođenju novih proizvoda, pa nam je u planu luk, žitarice, spelta, brašno i koziji sir.
Pasulj je prvi proizvod koji smo počeli da gajimo i najviše vremena i truda je uloženo u njega. Čičoka je trenutni najpopularniji proizvod. U narodu je još zovu i divlji krompir, jerusalemska artičoka…. Ukusa je sličnog krompiru – od nje može da se pravi pire i čips, ali može i da se jede sirova u salati.

Zašto je važna proizvodnja organskih proizvoda?
Organske biljke bolje opstaju u ekstremnim uslovima, zato što su naučile da se bore. U slučajevima poplava, organska zemlja bolje upija vodu.
Ali najvažnije od svega jeste da je organska hrana zdravija.

Na jednom sajmu sam čula rečenicu koja mi je ostala u pamćenju: “Ne može se odvajati zdravlje pojedinca od zdravlja ekosistema”. U pitanju je ekološki lanac – od zemlje, preko životinja do ljudi. Samom kupovinom i konzumacijom organskih proizvoda utičemo na ozdravljenje planete.

Na sajmu BioBalkan orgaNika je dobila priznanja za sve organske proizvode.

Prodajna mesta: Mercator, Idea, Roda, Aroma, Just Organic, Urban Organic.