Uz hranu počinje priča

Perece

Perece su popularne širom sveta, a imaju dugu i fascinantnu istoriju i dolaze u različitim oblicima, veličinama i ukusima.

Odakle dolaze perece? Njihovo poreklo je donekle obavijeno velom misterije, ali se generalno veruje da su ih prvi put napravili monasi u Evropi tokom srednjeg veka. Smatra se da je grupa monaha u južnoj Francuskoj pekla hleb kada su slučajno napravili izuvijani oblik koji sada povezujemo sa perecama. Monasi su odlučili da ispeku hleb u ovom novom obliku i otkrili su da je ne samo ukusan već i lakši za skladištenje i transport od tradicionalnih okruglih hlebova.

Prepoznatljiv oblik
Prepoznatljiv oblik

Odatle je recept postao popularan širom Evrope i na kraju su stigle do Sjedinjenih Država. Nemački imigranti su doneli ovo pecivo sa sobom i vrlo brzo je postalo jedna od popularnih užina u Americi.

Nemačka i Austrija su zemlje koje su zaslužne za popularizaciju ovog peciva, a jedna teorija vezuje pripremu pereca za Veliki post kada se tradicionalno uzdržavalo od mesa, a perece su bile popularna alternativa hlebu. Za uvrnuti oblik se kaže da predstavlja prekrštene ruke u molitvi, a smatra se da je ovo pecivo prvobitno bile pripremljene kao verski simbol.

Vremenom, perece su postale sve dostupnije i postale su popularne i van religijskog konteksta. Danas su popularna ulična hrana i užina uz pivo ili vino. Pošto se relativno lako prave i mogu se peći u velikim količinama, idealna su hrana za festivale i druga velika okupljanja.

Klasičan oblik je onaj uvrnuti, posoljen i pečen do hrskave zlatno-braon boje. Često se služe vruće, a u njima se može uživati samostalno ili uz razne umake i sosove.

Slane i slatke
Slane i slatke

Za one koji vole slatko, postoje i mnoge opcije slatkiša koji uključuju perece. Jedan popularan desert su perece prelivene čokoladom, koje su jednostavno perece umočene u otopljenu čokoladu i ostavljene da se stvrdnu.

Bez obzira da li više volite slane ili slatke perece, ne može se poreći da je ova ukusna grickalica omiljeni deo mnogih kultura i kuhinja.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama