Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiPopularna izmišljena hrana iz filmova i knjiga

Popularna izmišljena hrana iz filmova i knjiga

Popularna izmišljena hrana iz filmovima  i knjiga ima važnu ulogu i u popularnoj kulturi. Hrana i piće koji su stvoreni kako bi pričama i likovima dali dodatni karakter, često dobijaju svoje mesto i u realnosti.

Popularna izmišljena hrana i piće osvajaju srca i maštu ljudi širom sveta i često dobijaju svoje stvarne recepte. Napitak koji prednjači u popularnosti je butterbeer (puter pivo) iz sveta Hari Potera, koji je kreirala spisateljica J.K. Rovling.

Omiljeno piće učenika iz Hogvortsa, je opisano kao piće slatkog, kremastog ukusa sa primesama karamele i putera. Piće se služi toplo ili hladno, a često se preliva penastim kremom. Ono što puter pivo čini toliko popularnim je njegova sposobnost da prenese  obožavaoce u magični svet Harija Potera. Ispijajući puter pivo, ljubitelji knjiga i filmova postaju deo magije čudesnog univerzuma Hari Potera. Obožavaoci širom sveta su kreirali sopstvene recepte za piće, a postoji bezbroj blogova, video zapisa i postova na društvenim mrežama posvećenih diskusiji i deljenju recepata za puter pivo.

Butterbeer - puter pivo
Butterbeer – puter pivo

Pored popularnosti među fanovima Harija Pottera, butterbeer je postao i kulturni fenomen za sebe. Piće je inspirisalo širok spektar robe, od šoljica i čaša do majica i šešira. Postoje čak i proizvodi sa ukusom puter piva, kao što su sladoled i kokice.

Pored ovog pića postoje i mnogi drugi primeri popularne hrane i pića iz filmova i knjiga:

Krabby Patty – Iz popularne animirane serije “Sunđer Bob kockalone”, Krabby Patty je hamburger koji je omiljena hrana glavnog junaka serije, Sunđera Boba.

Lembas hleb – Iz knjiga i filmova “Gospodar prstenova” J.R.R. Tolkien, Lembas hleb je vrsta vilenjačkog hleba koja se nosi na dugim putovanjima.

Big Kahuna burger – Iz filma “Pulp Fiction”, Big Kahuna burger je izmišljeni lanac hamburgera sa havajskom temom.

Harry Potter
Harry Potter

Romulan Ale – Iz serije “Zvezdane staze”, Romulan Ale je svetlo plavo alkoholno piće koje je ilegalno u Ujedinjenoj federaciji planeta.

Plavo mleko – Iz serije „Ratovi zvezda“, plavo mleko je vrsta mleka koju proizvode stvorenja Banta na planeti Tatuin. Često se viđa u pozadini scena u filmovima i postao je popularna kulturna referenca među fanovima serije.

Ovo je samo nekoliko primera popularne hrane i pića koji su postali omiljeni širom sveta i koji su postali simboli priča i likova iz knjiga i filmova.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama