Juzu: Jedinstveno i svestrano voće

125
views
Juzu japansko voće
Juzu japansko voće

Juzu je jedinstveno i svestrano voće koje je vekovima cenjeno u Japanu. Kiseli, cvetni ukus i zdravstvena svojstva ga čine popularnim sastojkom u širokom spektru jela, od tradicionalne japanske kuhinje do modernih gurmanskih jela.

Juzu (Citrus junos) je citrusno voće poreklom iz Japana, Kine i Koreje. Smatra se da je hibrid kisele mandarine i ičang papede, vrste divljeg citrusa.

Juzu je malo, okruglo voće sa kvrgavom žuto-zelenom korom i kiselkastim, aromatičnim ukusom koji je mešavina limuna, limete i grejpfruta. Ovo voće je veoma cenjeno u japanskoj kuhinji, gde se koristi u raznim jelima, od slanih do slatkih.

Juzu ima dugu istoriju u Japanu, gde se uzgaja više od hiljadu godina. Prvobitno se uzgajao zbog svoje mirisne kore, koja se koristila u parfemima, proizvodima za kupanje i tradicionalnim lekovima. Vremenom je samo voće postalo sve popularnije, a danas se koristi u širokom spektru jela, od supa sa rezancima do deserta.

Juzu čizkejk
Juzu čizkejk

Jedan od razloga zašto je juzu toliko popularan u Japanu je njegova svestranost. Voće se može koristiti na mnogo različitih načina, u zavisnosti od jela. Njegov kiseli ukus daje odličnu zamenu limunu ili limeti u receptima, ali ima i jedinstvenu cvetnu aromu koja jelima dodaje kompleksnost. Juzu se često koristi za dodavanje ukusa sirćetu, soja sosu i drugim začinima, kao i alkoholnim pićima.

Pored svoje kulinarske upotrebe, juzu je takođe cenjen zbog svojih zdravstvenih osobina, voće je bogato vitaminom C, antioksidansima i drugim hranljivim materijama, a smatra se da je dobro i za jačanje imuniteta. Takođe se veruje da pomaže varenje, smanjuje upalu i ublažava stres.

Juzu je sezonsko voće koje se obično bere u zimskim mesecima, od novembra do januara. Koristi se u raznim tradicionalnim japanskim jelima, a izvan Japana je voće steklo popularnost poslednjih godina kao moderan sastojak gurmanske kuhinje. Koristi se i u koktelima, gde se njegov kiselkast ukus dobro slaže sa žestokim alkoholnim pićima kao što su džin i tekila.