Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiRadila sam sa Bordejnom

Radila sam sa Bordejnom

Ona je radila sa Njim, godinama. Da, da, baš tamo: u Njujorku, u čuvenom restoranu Les Halles u kome je On godinama bio šef kuhinje, a Ona bila menadžer restorana.

Ona je Aleksandra Milićević, inače po struci modni dizajner a po iskustvu ugostitelj, i posle raznih svestkih iskustava učestvovala je u osmišljavanju koncepta i sada vodi restoran „Kran“, na početku Beton Hale. On je Entoni Bordejn, i posle raznih kulinarskih i spisateljskih isustava, više nego rado ga gledamo u obilasku i degustiranju svih mogućih  svestkih destinacija i namirnica. Ovo je pokušaj da dočaramo ambijent njujorške gastro scene i prenesemo ga, bar u delovima, u i na Beograd.

Kran
Kran

Kakav je bio Antoni kao kolega?
Odličan kao kolega ali pre svega vrlo zanimljiv tip, ja bih ga nazvala onako kako on sebe vidi “Iggy Popom kulinarstva”.
A kakav je kao šef kuhunje restorana?
Ortak sa svima u kuhinji, nikad se nije izdvajao ni po čemu, spontan, zanimljiv i lud u pozitivnom smislu.
U čuvenom Les Halles kakva je zapravo bila kuhinja?
Klasici francuskog bistroa (poznati smo bili po tome sto šmo imali svoj butcher Shop – mesaru na ulasku u restoran) koju je vodio iskusni francuski mesar Hubert Marie.
A kakav Tvoj osećaj?
Meni je Les Halles bio „druga kuća“, radila sam tamo 8-9 godina tako da je cela ekipa moja „familija“ do današnjeg dana.
Šta posebno pamtiš iz NYC gastro ponude?
Ja sam veliki fan azijske kuhinje i najviše mi u Beogradu nedostaju dobri Thai i Vietnamski restorani.
A sa svetskih destinacija gde si bila?
Evropa naravno, sve osim Skandinavije, USA dobar deo, Carribi, Mexico, Argentina, Brazil, Japan, Kina, Thailand, Singapore…
Šta od svega toga vidiš u Beogradu?
Beograd se polako i stidljivo otvara u smislu ugositeljstva, zabave… ali se svakako vide pozitivne promene koje me raduju a opet mi se dopada i što još uvek zadržava taj „laid back“ fazon zbog koga sam se najviše i vratila ovde posle 15 godina provedenih u Njujorku.
A šta uspevaš i pokušavaš da predstaviš u restoranu Kran?
Milica, Tomke i ja imamo ideju da ovo mesto bude nenametljivo, mesto gde će se obični, opušteni ljudi poput nas osećati prijatno, moći da slušaju dobru muziku, pojedu kvalitetnu klopu i popiju čašu vina ili neki dobar koktel u New York stilu.
Šta u Beogradu voli da jede Tvoj bivši kolega iz Les Halles Tim Siemers (koga Anthony zove najboljim konobarom u NYC)?
Timmy obožava da jede „Đuntu“ u Ćirinom Drvcetu.

Pauflek
Pauflek

A čime bi Entonija poslužila u svom restoranu…?
Mislim da bi mu se najviše dopao praseći pauflek.
I gde bi ga još odvela u Beogradu…?
U Dolinu Gladi sigurno pošto on voli „street food „. Pored toga verovatno u Durmitor… i svakako do Užica na komplet lepinju.

Tekst: Peđa Kresojević, časopis Vino & Fino

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama