Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiRum - piće mornara

Rum – piće mornara

Rum je jedno od najstarijih alkoholnih pića na svetu, a pored toga što se koristi kao piće, popularan je i sastojak u kuvanju.

Rum je prvi put destilovan na plantažama šećerne trske na Karibima, a veruje se da su prva fermentisana pića proizvedena od soka od šećerne trske nastala u Aziji. Od prvog proizvoda koji je bio niskog kvaliteta, tokom nekoliko vekova unapređivanja procesa destilacije, dobio se rum koji je danas popularan.

Kada se šećer izdvoji iz šećerne trske, ostaje gusti, tamno smeđi sirup – melasa, koji sadrži do 60 procenata šećera. Kvasac i voda dodaju se osnovnom sastojku kako bi se započeo proces fermentacije. Kvasac koji se koristi će definisati konačni profil ukusa i arome ruma. Za proizvodnju svetlijeg ruma koristi se kvasac koji brže radi, dok se sporiji kvasci koriste za rum jačeg ukusa.

Rezultat ovog procesa je jedna vrsta šećernog vina, koje se zatim destiluje. Beli rum sazreva u buradima od nerđajućeg čelika. Skladištenjem u drvenom buretu rum poprima smeđu boju. Često se koriste i bačve od hrastovog drveta, i to one u kojima su stajali viski vina ili konjak kako bi se dodatno obogatio ukus ruma. Tamno smeđi rum je takođe često dodatno obojen karamelom.

Najpoznatiji rum je onaj sa Kariba i iz Centralne i Južne Amerike. Međutim, rum se takođe proizvodi u Aziji, Australiji, Indiji i u nekim evropskim zemljama.

Kokteli sa rumom
Kokteli sa rumom

Ako se služi čist, rum bi trebalo da bude sobne temperature. Premijum piće se pijucka slično francuskom konjaku ili viskiju. Ipak, mnogo popularniji su kokteli sa rumom. Za koktele se koriste lagani rumovi koji se još nazivaju srebrnim ili belim rumovima.

  • Cuba Libre je nastao oko 1900. a povodom oslobođenja Kube od španske kolonijalne vlasti
  • Mai Tai, jedan od najpoznatijih koktela sa tamnim rumom
  • Mohito, proslaviljen koktel sa belim rumom
  • Piña colada, koktel koji predstavlja čitavu grupu kremastih i slatkih koktela

Tu su i topla pića, kao što su Grog (rum sa toplom vodom, šećerom i sokom limete) vekovima staro piće, ili Pharisee (rum sa jakom kafom, šećerom i šlagom).

Istorija ruma je usko povezana sa istorijom moreplovstva, naročito britanskog. Od 1655. britanskim mornarima je bilo dozvoljeno pola litre ruma dnevno umesto galona piva koje je bilo uobičajeno do tada. Ova količina alkohola je trebalo da ih zaštiti od bolesti. Od 1731. godine ova praksa je proširena na celu mornaricu, i zadržala se do modernih vremena – mornarica Novog Zelanda je prestala sa podelom ruma 1990 godine.

Kuglice sa rumom
Kuglice sa rumom

Piće se koristi i kao sastojak za pečenje i kuvanje. Posebno je popularan u slatkoj hrani: koristi se za dodavanje arome svim vrstama poslastica, a dobar je i za flambiranje.

1 KOMENTAR

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama