Japan – zemlja automata

387
views
Aparati u Japanu
Aparati u Japanu

Japan je zemlja automata. Automati za hranu, piće i razne druge proizvode se u ovoj zemlju nalaze na skoro svakom ćošku.

Sa nešto više od 5 miliona automata širom zemlje, Japan ima najveću gustinu automata u svetu (to je 1 automat na svake 23 osobe). Mašine u Japanu prodaju najrazličitije vrste bezalkoholnih i alkoholnih pića, kafu, čaj, cigarete, bombone, supu, toplu hranu, čak i sveža jaja i jastoge.

Nisu ni nama automati strani, ali smo navikli uglavnom na veoma svedeni izbor: hladna pića, kafa i grickalice poput čipsa i slatkiša, dok su japanski automati potpuno drugi univerzum.

Japan
Japan

Zašto ima toliko automata u Japanu?
Neki od razloga su velika gustina naseljenosti, skupa radna snaga i visoke cene nekretnina. U Japanu je prostor dragocen i veoma skup, tako da se ne isplati imati maloprodajnu radnju kojoj je potreban i magacin. Takođe je teško naći zaposlene, koji su veliki izdatak za poslodavca. Automati su jednostavni, jeftiniji i efikasniji od prodavnica, zauzimaju manje prostora u ionako prepunim gradovima Japana, a eliminisana je i potrebe za prodavcima. Mašine je potrebno samo povremeno dopuniti i isprazniti gotovinu, što je dodatno smanjilo troškove za zaposlene.

Za popularnost i rasprostranjenost automata je važna i kultura Japanaca – stopa kriminala je veoma niska, pa se automati veoma retko uništavaju ili obijaju, tako da je moguće postaviti ih i na najzabačenijim lokacijama, u mračnim ulicama i neprometnim mestima. Još jedan aspekt automata koji odgovara kulturi Japana je da nema redova ili potrebe za ljudskom interakcijom, što omogućava jednostavnu transakciju koja omogućava ljudima da uštede vreme. I naravno, Japanci su opsednuti automatizacijom i robotima, i kao narod izuzetno poštuju i veruju automatizovanim sistemima. Nasuprot automatizaciji, potpuno iznenađujuće je da je Japan  zemlja u kojoj je popularnije koristiti gotovinu od platnih kartica, pa je samim tim korišćenje mašina lakše.

Danas na teritoriji Japana postoje mašine napravljene pre više decenija, ali pojavljuju se i pametni automati koji skeniraju lice, oko, prst, uzimaju podatke o demografiji (pol, godine, najčešće kupovine) i na osnovu prikupljenih podataka daju kupcima sugestije i predloge proizvoda.

Kada je hrana u pitanju, mašine najčešće prodaju ramen i vruću hranu poput viršli, kroketa, sendviča
Kada je hrana u pitanju, mašine najčešće prodaju ramen i vruću hranu poput viršli, kroketa, sendviča

Šta sve može da se nađe u automatu?
Kada je hrana u pitanju, mašine najčešće prodaju ramen i vruću hranu poput viršli, kroketa, sendviča. U aparatima se prodaju i slatkiši, sladoled, sveži proizvodi kao što su jabuke, banane, a postoje aparati u kojima mogu da se kupe vrećice sa jajima, pa čak i sveži jastog koji se nalazi u mašini koja liči na akvarijum. Mašine za piće su najmnogobrojnije i nude veliki broj različitih vrsta napitaka, od bezalkoholnih do alkoholnih pića; za kupovinu piva, sakea ili drugih alkoholnih proizvoda sa mašina, potrebno je prisloniti karticu na čitač kako bi se potvrdile godine. Najpopularniji su automati za pripremu kafe, mnogi aparati imaju i male ekrane na kojima možete pratiti proces – od mlevenja zrna do pravljenje pene na mleku. U ruralnim mestima, mnogi lokalni proizvođači dizajnirali su svoje automate u kojima prodaju domaće proizvode poput pirinča, jaja, povrća, pa postoje čak i mašine za ljuštenje pirinča.

Iako nama možda zvuči čudno da se pirinač prodaje iz automata, kada je Japan u pitanju to je veoma logično. Pirinač je osnovni sastojak kuhinje japanskih domaćinstava i to objašnjava zašto su automati za prodaju pirinča toliko popularni u Japanu. Tako se izbegava odlazak do radnje – vreća pirinča se jednostavno pokupi iz mašine. Neki automati prodaju i kuvani pirinač sa karijem kao ceo obrok. Za razliku od prehrambenih prodavnica i restorana, ove mašine rade 24/7 i ne zahtevaju čekanje u redu.

Pored pirinča, ramen je jedno od najpopularnijih jela u Japanu, a instant nudle inspirisane ramenom su osvojile svet. U anketi koja je 2000. godine sprovedena u Japanu, instant nudle se smatraju vrhunskim japanskim izumom 20. veka. Aparati za ramen su veoma brzi i jednostavni, preko mešavine u činiji preliva se vruća voda i topli obrok je na raspolaganju posle samo nekoliko minuta. Neki ramen restorani čak nude mogućnost da se porudžbine preuzmu preko automata koji se nalaze na ulazu u restoran.

u mašinama može još da se kupi donji veš, čarape, kravate, majice, toalet papir, baterije, knjige, igračke, naočare za čitanje,
u mašinama može još da se kupi donji veš, čarape, kravate, majice, toalet papir, baterije, knjige, igračke, naočare za čitanje,

Kada je u pitanju neprehrambena ponuda u aparatima, ne postoje granice, sve što bi vam palo na pamet verovatno postoji u japanskim aparatima. U aparatima se prodaju maske za lice koje su deo kulture Japana – nepristojno je disati ljudima u lice u javnom saobraćaju i obavezno se nose kada je osoba prehlađena. Takođe pod uticajem kulture popularni su aparati za kišobrane i cveće i cvetne aranžmane, povod za oba aparata je sram – sramota je da vas kiša uhvati bez kišobrana i sramota je biti uhvaćen u cvećari. A u mašinama može još da se kupi donji veš, čarape, kravate, majice, toalet papir, baterije, knjige, igračke, naočare za čitanje, kostimi za maskenbal, kozmetika, tehnika, a postoje i automati koji funkcionišu kao tombola, uplatite određenu svotu, a ono što ćete dobiti je iznenađenje.

I možda kao najveće iznenađenje, mogu da se kupe i kućni ljubimci. Životinje se nalaze u izlogu radnje, u odvojenim boksovima a za kupovinu onog koji vam se dopada je potrebno da uplatite navedenu svotu i boks će biti otvoren….

Humani aparati
U Japanu postoji sistem aktiviranja aparata kada je potrebna pomoć, i tada se aparati automatski otključavaju kako bi ugroženi ljudi mogli da se posluže. Tako se tokom zemljotresa omogućava uzimanje pića i hrane bez plaćanja.