Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiŠaran - zvezda praznika

Šaran – zvezda praznika

Šaran je glavno jelo za posne slave, Božić i Novu godinu u mnogim zemljama.

Šaran se služi tokom svečanih prilika još od srednjeg veka, i to najviše u centralnoj i istočnoj Evropi. U Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj je slavlje nezamislivo bez šarana.

Šaran potiče iz Kine, a u Evropi je postao važan deo ishrane još u 13. veku.
Danas se najviše koristi vrsta “šaran golać” kojeg su uzgajali srednjovekovni monasi. Oni su uspeli da proizvedu ribu koja skoro uopšte nema krljušt i time značajno smanjili vreme potrebno za pripremu.

Šaran je veoma zahvalna za uzgajanje, njena prirodna dijeta uključuje planktone, puževe, larve insekata i crve; na farmama ih hrane žitaricama, kukuruzom i sojom.

Šaran se ranije često uzgajao u malim jezerima sa blatnjavom vodom, što je negativno uticalo na ukus ribe, pa je bilo potrebno da se pre pripreme riba drži par dana u čistoj vodi kako bi se uklonio ukus blata. Danas se šaran uzgaja u čistoj vodi.

Pijaca
Pijaca

Priprema šarana
Jedan od tradicionalnih i najpopularnijih načina pripreme je “na plavo”.

Ceo šaran se potopi u supu, na temperaturi od oko 80 ° C, a zatim se u tečnost doda kiselina, može belo vino ili sirće. Najvažnije je da ostane sluzavi prekrivač koji je na ribi, jer je on taj koji dobija plavu boju.

riblja supa
riblja supa

Šaran se takođe peče u rerni ili prži u dubokom ulju. U Mađarskoj tokom novogodišnje večere često služe supu halászlé, koja se pravi sa šaranom i drugom slatkovodnom ribom. Kao prilog uz šarana ide krompir, kuvan, pržen, sa začinima i kao krompir salata. U nekim zemljama je krastavac salata obavezan prilog, dok u Češkoj, Poljskoj i Nemačkoj uz ribu jede kiseli kupus.

Pored cele ribe, mogu da se pripremaju i fileti od šarana. Fileti su odlični za pripremu ribljih supa, ali i za pohovanje.

Tradicija da se šaran jede na kraju godine potiče iz srednjovekovnih manastira, kada su monasi i sveštenici ovu ribu jeli za Božić. U mnogim zemljama je ova tradicijia opstala, pa se šaran i dalje jede pred kraj godine.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama