Savršeni završetak ukusnog obroka – Dižestivi

11127
views
Konjak
Konjak

Posle ukusnog obroka lepo je nastaviti uživanje sa dižestivom. Ako aperitiv otvara apetit i priprema nepce za ukusan obrok, onda dižestiv (od francuske reči digestif – sredstvo koje pomaže varenje) zaokružuje obrok i daje mu poseban kvalitet.

Različita alkoholna pića s relativno visokim sadržajem aklohola (obično 30% vol. i više) danas su postala klasični dižestivi. To uključuje i brendije i komovice, kao što su Cognac i Grappa, a i voćne rakije od različitog voća, kao što je, na primer, Calvados, rakija od jabuke iz Normandije.

Rakija
Rakija

Posle posebno jakih obroka neki ljudi više vole nebojena alkoholna pića, kao što su votka, akvavit, tekila i raki. Veoma popularna varijanta dižestiva su likeri, kako slatki, tako i gorki. Gorke travarice, koje sadrže različite sastojke, zavisno od zemlje porekla, smatraju se posebno dobrim za želudac. Likeri od limuna i od pomorandže se takođe veoma cene zbog voćnog ukusa. I najzad, mada ništa manje važan, dobar port i zreo viski mogu biti savršena tačka na raskošan obrok.