Slobodan Stefanović – glumac koji voli da kuva

3110
views
Slobodan Stefanović, photo: Miloš Lužanin
Slobodan Stefanović, photo: Miloš Lužanin

Ovo proleće u Beograd donosi premijeru svetski poznatog mjuzikla “Mamma Mia”. U ulozi Sema (u filmu: Pirs Brosnan) nalazi se talentovani Slobodan Stefanović, glumac Pozorišta na Terazijama.

Dok nestrpljivo čekamo premijeru koja će biti 27. marta, odlučili smo da saznamo kako izgleda život glumca ne samo na daskama koje život znače, već i u kuhinji – gde su daske za seckanje u glavnoj ulozi. Slobodan Stefanović nas je inspirisao, ne samo svojim nezaboravnim ulogama u predstavama Zona Zamfirova, Grk Zorba, Producenti –  već i pričom o hrani, receptima koje je sa nama podelio i posvećenošću koja nas je motivisala da okrenemo novi list.

HPP: Kakvu ulogu igra hrana u tvom životu? Koliko pažnje joj posvećuješ?
– Volim da jedem, hedonista sam i uživam u dobroj hrani i vinu. Volim da kuvam, seckam, volim specijalitete, miris belog luka na maslinovom ulju, razne pite, sireve, salate, paste, sosove, palačinke pa i “junk food”, sve volim – i ne smem da jedem. Prvo zbog zdravlja, a potom i zbog posla kojim se bavim. Mjuzikl zahteva fizičku spremu i kondiciju, a da se prepustim svojim slabostima, bio bih trokrilni orman. U frižideru ne držim skoro ništa i to je najbolja dijeta. Svakodnevno odlazim u kupovinu svežih namirnica, usput odradim lepu šetnju i kupim samo neophodno za taj dan.

Tuna burgeri sa pireom od proteinskog graska i kurkumom, uz rukolu:
Tuna burgeri sa pireom od proteinskog graska i kurkumom, uz rukolu, recept i fotografija: Slobodan Stefanović

HPP: Pošto si izuzetno fizički aktivan da li to znači da vodiš računa o ishrani?
– Zavisi od perioda godine. Leto podrazumeva dijetu i isključivo zdravu ishranu, a preko zime odvojim po dva meseca uživanja u svemu zabranjenom. Doduše, jednom nedeljno častim sebe nekim slatkišem i kada sam na posebnom režimu ishrane.

Proteinski kolač sa heljdom i jabukama, 3 min u mikrotalasnoj:
Proteinski kolač sa heljdom i jabukama, 3 min u mikrotalasnoj, recept i fotografija: Slobodan Stefanović

HPP: Da li se tvoj odnos prema hrani menjao tokom tvog odrastanja i početka profesionalne karijere?
– Moja majka je po zanimanju vaspitačica, i ona mi je usadila naviku da moram da “očistim” sve što je u tanjiru. I posle tolikih godina, ona se, kao i svaka majka brine da ne ostanemo gladni pa sprema abnormalne količine hrane koju nudi u intervalima od 3 sata. Međutim, u adolescentskom periodu sam se suočio sa visokim pritiskom i da ne bih počeo sa medikamentima, rešio sam da promenim način života. Redovno vežbanje, zdrava dijeta i umerenost su rešili dugogodišnji problem. Ljudi ne razumeju dovoljno kolika je važnost pravilne ishrane, i koliko utiče na naše zdravlje, energiju i celokupni život.

Mafini sa konopljom, heljdom i prosom i salsa sa wasabijem:
Mafini sa konopljom, heljdom i prosom i salsa sa wasabijem, recept i fotografija: Slobodan Stefanović

HPP: Kako ti hrana pomaže da izađeš na kraj sa dugim i zahtevnim probama?
– Kada imam puno obaveza najveći problem je da se “uobročim” tj. da ne narušavam satnicu po kojoj se hranim. Nije mi problem da spremim klopu i nosim na posao. Dešavalo mi se da na sred čitaće probe otvorim svoju plastičnu kutiju da bih ručao, uz izvinjenje kolegama. Prvo im je bilo smešno, a onda su se navikli. Nedugo zatim su mnogi počeli da primenjuju isti princip.

Proteinski kolač #ella #ovas #whey #šumsko_voće #stevia #10min:
Proteinski kolač #ella #ovas #surutka #šumsko voće #stevia #10min, recept i fotografija: Slobodan Stefanović

HPP: Kako izgleda jedan tvoj dan što se obroka tiče?
– Ujutru pojedem oko 80 gr. ovsenih pahuljica sa bezmasnim jogurtom, i nekoliko kuvanih belanaca. Za užinu šaku badema. Ručak se sastoji od 300 gr. piletine ili ćuretine, uz kuvani pirinač ili krompir i salatu. Dobra zamena je kukuruzni flipsi taki-laki ili pirinčane galete. Druga užina je recimo jabuka. Zatim imam večeru koja sadrži malo manje ugljenih hidrata, teletinu ili piletinu na žaru, kao i slabo obareno povrće, najbolje brokoli. Unos zdravih masti je veoma važan pa koristim maslinovo ulje, kao i limunov sok za salatu. Za kasnu večeru konzerva tunjevine i salata ili 250 gr. bezmasnog Ella sira. Poenta je da kvalitetne ugljene hidrate jedete u manjim količinama kako dan odmiče, i da su vam proteini osnova obroka. Mnogo je teorija za i protiv proteinske ishrane, ali potrebno je oslušnuti svoj organizam i dati mu ono što traži i što mu prija. So, šećer i brašno su strogo zabranjeni.

Kulinarski spomenar Slobodana Stefanovića:

1. Koje jelo si prvo spremio? – Testo sa kupusom
2. Šta nikada ne bi skuvao/jeo? –  Azijske delicije u vidu pacova, svežih majmunskih mozgova i ostalih đakonija.
3. Omiljeno jelo? – Sva su mi omiljena (čitaj: večno gladan)
4. Najinteresantnija kuhinja? – Tajlandska
5. Omiljeni začin? –  Beli luk, kajenski biber, cimet, mirođija, vanila, pimento.
6. Šta uvek imaš u frižideru/kuhinji? – Jogurt
7. Jelo koje ćeš pamtiti? – Dobra jela služe da bolje upamtimo lepe događaje. Meni jela nisu nikad svrha sama po sebi.
8. Da li imaš neku lošu naviku u kuhinji? –  Jedem brzo i mnogo.
9. Omiljena izreka vezana za hranu? “Reci mi šta jedeš i reći ću ti ko si”.
10. Da možeš, koje jelo bi nazvao po sebi? – Pošto volim originalnost, moraću da osmislim jelo i da mu dam ime 😉