Slow Food večera u OMB Larder + Lounge

646
views
Slow food OMB Larder + Lounge
Slow food OMB Larder + Lounge

Prva slow food večera, organizovana u restoranu OMB Larder + Lounge, u okviru hotela Radisson Blu Old Mill je bila potpuno jedinstveno iskustvo, bogato ukusima i pričom o poreklu hrane koja je sa ljubavlju pripremljena.

Uz podršku organizacije Slow Food,  restoran OMB Larder + Lounge je kroz saradnju sa restoranom Osteria Madonnetta iz Vićence, Beogradu predstavio jedinstveni spoj italijanske i srpske kuhinje u cilju podizanja svesti o važnoj ulozi očuvanja i razvoja lokalnih proizvoda.

Za pripremu večere su bile zadužene vlasnice restorana Osteria Madonnetta i vinarija Virgilio Vignato. Prvi put u modernoj hotelskoj kuhinji sa celim timom hotela Radisson Blu na raspolaganju,  Anamariе Mianzan Gera vlasnica restorana je donela duh Italije u Beograd.

Vlasnice Osteria Maddoneta
Vlasnice Osteria Maddoneta

Osteria Madonnetta je porodičan restoran kojim vladaju žene i to već 111 godina. Bez formalnog znanja već vođene ljubavlju prema hrani, generacije baka, majki i ćerki u ovom restoranu pripremaju tradicionalna domaća jela sa lokalno uzgajanim proizvodima. U jednom trenutku, za vreme rata, u restoranu se služilo samo vino – a svaki gost je donosio svoju hranu, na taj način su čuvali duh zajednice koja se okupljala u restoranu i u teškim vremenima.

Sopressa i Asiago
Sopressa i Asiago

Na meniju su bili lokalni proizvodi iz Italije i Srbije, kao što su Sopressa, italijanska salama i kravlji sir Asiago iz Veneto regiona i autohtona vrsta jagnjetine sa Stare planine.

Koncept spore hrane (”Slow food”) je namenjen hedonistima i istinskim ljubiteljima hrane koji polako uživaju u svakom zalogaju obroka i smatraju gastronomsko uživanje načinom života. Ovaj koncept je nastao pre 30 godina u Italiji, kao alternativa brzoj hrani (”Fast food”), u nastojanju da se očuva nasleđe tradicionalne i regionalne kuhinje i podstakne poljoprivreda i stočarstvo u lokalnim eko-sistemima.

Jagnjetina sa Stare planine
Jagnjetina sa Stare planine

U restoranu je uveden i inovativni, održivi koncept “nulte kilometraže”, što znači da se prehrambeni proizvodi uzgajaju i nabavljaju od lokalnih proizvođača. Na meniju su jagnjetina sa Stare planine, meso mangulice, domaći sir i maline. Sve namirnice su vrhunskog kvaliteta, pažljivo odabrane i maštovito kombinovane kako bi se kreirala tradicionalna srpska jela uz pomoć novih tehnologija.

Slow food večera je bila prilika da se spoje italijanska i srpska tradicija, lokalni proizvodi, uživanje u hrani, ali i da se razmisli o načinima očuvanja gastronomske tradicije. OMB Larder + Lounge je uspešno otvorio vrata svima koji žele da otkriju spektakularni svet gastronomije koji kombinuje prošlost, sadašnjost i budućnost.