Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiTOP 10 BELIH VINA 2015

TOP 10 BELIH VINA 2015

Časopis Vino & Fino je izabrao top 10 belih vina 2015. godine.

1.Trijumf Late Harvest 2013
Vinarija Aleksandrović
Vinča, Šumadija
Na vrhuncu stiže slatko! Ovog puta, to slatko je tu da obeleži vrhunac višegodišnjeg, odnosno decenijskog, perioda truda i rada domaćih vinara na vraćanju dobrog vina u Srbiju i Srbije u vino. Kraj epohe u kojoj su sprski vinari apsolvirali šta i sa čime mogu i umeju, pa sad možemo da krenemo da istražujemo dalje. Jedna od perjanica tog procesa svakako je bila i vinarija Aleksandrović, pa nije iznenađenje što su oni jedni od prvih koji su krenuli u avanturu proizvodnje prirodnih slatkih vina, kojih kod nas još uvek gotovo da nema.
Traminac je sorta koja se u nekim severnijim regionima tradicionalno koristi kao sirovina za slatke predikate; kasne, ledene i probirne berbe bobica napadnutih plemenitom plesni, ali je i sorta koja po prirodi stvari nije šampion u svežini, odnosno, vrlo često traminci, pogotovo iz ne tako hladnih geografskih širina i pogotovo oni prezreli, umeju da daju prilično tupa vina. Zato je raskošna svežina Aleksandrovićeve kasne berbe majstorsko dostignuće i potpis do kraja promišljene tehnologije i rada u vinogradu.
Ovaj slatkiš daje raskošan miris sastavljen od tonova breskve, kruške i ličija, sa očekivanim notama meda, cveća i začina poput šafrana. U ustima ukroćena slast podržana hrskavim kiselinama i pomenutom voćnom svežinom, što se na nepcima završava aromatskim vatrometom u kom se prepliću arome ružinih latica, tropskog voća i citrusa.

2. Vrtlog 2013
Vinarija Janko, Smederevo
Da, liči na bela vina iz Bordoa, ali je mnogo svežije od većine njih – rekla je prošle godine jedna od nosilaca titule master of Wine u Beogradu. Još jedno vino koje je postalo ikona srpskog vinarstva i ponosni nosilac titule najboljeg belog vina na Balkanu, kad smo ono pokorili vinski svet na takmičenju BIWC, ovog proleća u Sofiji. Sovinjon blan koji miriše na nektarine, ogrozd, tropiku i citruse i razvija se, te postaje raskošniji kako vreme prolazi. U ustima pun, moćan, voćan i beskrajno slojevit.

3. Icon Campana Albus 2013
Vinarija Zvonko Bogdan, Palić, Subotica
Ikona iz ultra-premijum linije vina vinarije Zvonko Bogdan i još jedan sovinjon koji izlazi iz okvira svežih, zeljastih vina i kome su raskoš i slojevitost glavne karakteristike. Napravljen od grožđa sa pažljivo biranih pozicija, kombinacijom odležavanja u baricima i velikim bačvama od francuskog hrasta, Albus Campana sovinjon je vino koje miriše na grejpfrut, koru lajma, marakuju i stono voće, sa malo zeljastih nota i nežni začinski štih u pozadini. U ustima meko, prepuno voćne sočnosti i svežine sa završnicom u kojoj se prepliću herbalne i tropske arome.

4. Morava 2013
Vinarija Despotika, Vlaški do, Šumadija
Autentično vino od autentične sorte! Osvežavajuća delicija finog mirisa zelenog voća, nezrele kajsije, limete uz nežne herbalne tonove. U ustima sveže, hrskavo, sa izraženim mineralnim karakterom i završnicom koja podseća na upravo progutani zalogaj zelene jabuke. Čekamo novu berbu!

5. Trijumf gold 2012
Vinarija Aleksandrović, Vinča, Šumadija
Premijum sovinjon najpoznatije šumadijske vinarije, stari znanac na ovim stranicama. Cvetno-voćnog mirisa, slojevito, sa mirisima grejpfruta, belog cveća, breskve i začinskog bilja. U ustima citrusno i sveže, umereno puno, sa finim zeljasto-herbalnim štihom.

6. Babaroga 2014
Vinarija Bjelica
Fruška gora
Ne, nećemo sad o pećini strogoj… Ponoviti stil i kvalitet čuvene Babaroge iz 2013, koja je, uzgred, prošle godine ovde bila belo Vino godine, u onako kišnoj i kilavoj berbi kakva je bila 2014, mogu sam istinski majstori. Sva slava ide na adresu dvojca Bjelica – Lukajić. A kakvo je vino? Pa znate već: puno, vanilasto, tostasto, puterasto, tropsko, dinjasto, bademasto, kremasto, viskozno, raskošno… Vinski AC/DC.

7. Italijanski rizling 2013
Vinarija Vinum, Sremski Karlovci, Fruška gora
Vino koje ima samo jednu manu: ne zove se grašac beli, kako bi trebalo. A trebalo bi baš zato što je ova etiketa kontinuirani čuvar identiteta i kvaliteta Fruške gore i Sremskih Karlovaca, pa dolikuje da se i na nju vrati autentično ime za tu našu autohtonu sortu. Ovaj grašac, dakle, ima sve što bi jedan dobar grašac trebalo da ima: miris jabuka i citrusa, umereno puno telo i svežinu.

top 10 belih vina
top 10 belih vina

8. Pusula sauvignon blanc 2014
Vinarija Pusula, Milinčica, Pocerina
Opet kuknjava na slabu berbu, ali koja Dijani i Marini očigledno nije smetala da uz pomoć svojih enologa i vinogradara izvuku lagani, hrskavi sovinjon, malo zeljast i travnat, malo limunast, malo jabučast i svež, svež i svež. Čista petica.

9. Fume blanc 2014
Gazdinstvo Cilić
Međureč, Tri Morave
Prva etiketa koja je pre nekoliko godina izašla na tržište iz vinarije Cilić i koje sve ovo vreme vešto čuva reputaciju posebnog, koju mu nije ugrozio ni mlađi i pretenciozniji brat Onyx. Iako se za njega često čuje da je rađen po ugledu na bela vina Bordoa, Fume blan je, bar u ovoj izvedbi, bliži stilu sovinjona iz Loare. Herbalan, umereno zeljast, sa malo ogrozda i citrusa, sočan i pomalo mineralan u ustima. Svakako poseban.

10. Terasa chardonnay 2013
Vinarija Matalj, Negotinska krajina
Kruške, dinja i ananas, pa tost, puter i pečeni lešnik. U ustima kremasto, puno, sa vibrantnom voćnom svežinom i vrlo dugom završnicom. Da ponovimo ono što smo onomad već napisali: vino da ga žvaćete i valjate po ustima zatvorenih očiju. Pijte ga odmah, ali slobodno možete da mu date još par godina u boci.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama