Vreme je za jabuke!

1005
views
Jabuke
Jabuke

Jabuke su prvi put uzgajane na planinama jugozapadne Kine, a danas postoji preko 20.000 sorti.

Jabuke se koriste preko 4.000 godina i često su igrale značajnu ulogu u ranim mitovima najraznovrsnijih kultura. Jabuke su uzgajaju na svim kontinentima, kako bi se zadovoljila ogromna potražnja širom sveta. Kina je ubedljivo najveći proizvođač jabuke, a za njom dolaze Amerika, Poljska, Francuska, Turska, Italija i Rusija. Oko 60 miliona tona jabuka su ubere svake godine širom sveta, a jabuka je najčešće uzgajana voćka na svetu.

Jabuka su članovi porodice ruže – postoji veliki broj sorti voća različitih veličina. Neke jabuke su malo veće od višanja, dok su druge velike kao grejpfrut.

Granny Smith
Granny Smith

Jabuke su popularne zbog odnosa slatkog i kiselog ukusa, što zavisi od sorte i vreme berbe i skladištenja. Imaju visok sadržaj vitamina i minerala – pa je stara izreka “Jabuka na dan, i doktor vam ne treba” veoma popularna. Jabuka je puna hranljivih materija koje su dragocene za zdravlje creva, kože, imunog sistema i mišića.

Iako se sastoje od čak 85 posto vode, njihov ukus je veoma prepoznatljiv. Sve jabuke imaju jedno zajedničko, a to je da sazrevaju i posle berbe.

  • Kada je iseckana, jabuka brzo poprimi braon boju, ovo se može sprečiti sa malo limunovog soka ili potapanjem jabuka u vodu sa limunovim sokom.
  • Jabuke se čuvaju odvojeno, jer ispuštaju etilen gas koji izaziva da drugo voće i povrće brže sazri i istruli.
  • Najpoznatija vrsta jabuke je Zlatni delišes – jabuka žute boje sa delikatnom aromom, i sočno slatkog ukusa koja je pogodna za sve vrste priprema.
  • Granny Smit – je svetlo zelene boje, veoma čvrsta sa sočnim mesom. Ova prilično kisela jabuka ide dobro u salatama.