Uz hranu počinje priča
RecenzijePoslastičarnica - zanatski sladoled u srcu grada

Poslastičarnica – zanatski sladoled u srcu grada

Zanatski sladoled, napravljen od svežih i prirodnih sastojaka, u pravoj srazmeri sastojaka i vazduha imate prilike da probate u novootvorenoj Poslastičarnici, u Beogradu, u Maršala Birjuzovoj 7.

Pravi zanatski sladoled ne bi trebalo da sadrži više od 35% vazduha. Ovakav sladoled se dobija u tradicionalnim vertikalnim mešalicama iz kojih se sladoled vadi “veslom”. Tradicionalni sladoled se uglavnom pravi sa žumancima, tzv. “krem sladoled”. Savremeni sladoled sadrži oko 45%-50% vazduha. Nešto je lakše strukture i topliji je na jeziku. Soft sladoled (sladoled na točenje) je po strukturi nešto između zanatskog i industrijskog sladoleda, budući da sadrži još veći procenat vazduha.

Sladoled, fotografija Srđan Bosnić
Sladoled, fotografija Srđan Bosnić

Sledeći dobru tradiciju i stare recepte, Poslastičarnica nudi tradicionalno pravljen sladoled, u čijem kreiranju su učestvovali sladoled majstori iz Italije, maestro Pina Skarinđela i poslastičar Đorđo Zanatu.

Maestro Pino Skarinđela (PINO SCARINGELLA) se danas smatra jednim od najvećih imena u zanatskom sladoledu. „Da biste napravili dobar sladoled, najvažniji je pažljiv odabir sirovina i proizvoda koje ćete upotrebiti“. Đorđo Zanata (GIORGIO ZANATTA) je radio kod čuvenih venecijanskih sladoledara učestvovao na mnogim međunarodnim takmičenjima, a od 2012. godine je tehnički i umetnički direktor „Festivala sladoleda“ koji se organizuje po celoj Italiji.

Majstori sladoleda, fotografija Srđan Bosnić
Majstori sladoleda, fotografija Srđan Bosnić

U Poslastičarnici su posvećeni izradi sladoleda od najboljih sastojaka. Ideja je da se od uobičajenog napravi nešto posebno, da se pronađe pravo mleko, pravo voće, i da se sladoledu posveti pažnja i ljubav koju zaslužuje. Svaki dan traje potraga za još boljim sladoledom, potraga za novim i starim, ali pre svega autentičnim ukusima.

Kafa, fotografija Srđan Bosnić
Kafa Filicori Zecchini, fotografija Srđan Bosnić

U Poslastičarnici se služi i pravi sertifikovani italijanski espreso Filicori Zecchini, koji se skoro stoleće priprema od odabranih zrna kafe, najvišeg kvalitea, brižljivo pečenih za svaku aromu. Sertifikat Espresso Italiano svedoči da se kvalitet ove kafe proverava i da se ne menja decenijama.

Maršala Birjuzova 7

 

Prethodni tekst
Sledeći tekst

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama