Zdrav apetit – Gordon Remzi

1754
views
Zdrav apetit - Gordon Remzi
Zdrav apetit - Gordon Remzi

Knjiga “Zdrav apetit” Gordona Remzija sadrži preko 125 zdravih recepata na 250 fantastično ilustrovanih stranica!

Rođen je 1966. godine, ali na izgledu i formi mogu da mu pozavide i mnogo mlađi muškarci. Vodi izuzetno aktivan život. Redovno trči maratone, ponekad i onaj dvostruki u Južnoafričkoj Republici. Kao mladić igrao je fudbal i nadao se karijeri profesionalnog sportiste, ali je posle jedne povrede zauvek raskrstio sa snovima o sportskoj karijeri. Danas mnogo vežba, opsednut je trčanjem, isprobavanjem različitih vodenih sportova i skijanjem. Trenutno se (ne prvi put!) priprema za takmičenje Ironman, ultra-trijatlon koji obuhvata 3.800 m plivanja, 180 km vožnje bicikla i 42,195 km trčanja. Verovali ili ne, taj „čovek od čelika“ nije niko drugi do jedan od najboljih kuvara na planeti, čuveni Gordon Remzi – šef i vlasnik niza restorana širom sveta okićenih sa ukupno 15 Mišelinovih zvezdica – koji je svetsku slavu stekao pre svega kao voditelj telvizijskih serijala Paklena kuhinja, Najbolji američki kuvar, Master šef…

Ali nije uvek bilo tako… Posle studija hotelskog menadžmenta, radio je u mnogim londonskim restoranima, sticao znanje i iskustvo da bi nakon deset godina „rada za druge“ otvorio svoj prvi restoran. Usledio je drugi, pa treći… a zatim se lanac proširio po celom svetu. Podižući svoju ugostiteljsku imperiju i paralelno gradeći karijeru televizijskog šefa, Remzi je prošao kroz stresan period tokom kojeg je, po sopstvenim rečima, „upao u autodestruktivan obrazac ponašanja, što je podrazumevalo nepotrebno prejedanje i preterano sedenje“. U svojoj knjizi Zdrav apetit, koja je sada dostupna i kod nas, Gordon o tome kaže: „Svaki kulinarski šef će vam reći da mi vodimo krajnje neuobičajen i nezdrav život – po ceo dan nešto grickamo i nemamo vremena da vežbamo… Ipak, ja odbijam da se uklopim u taj stereotip.“ Presudni momenat dogodio se kada ga je 2000. godine tast prijavio za Londonski maraton. U to vreme je bio gojazan i van forme, ali mu se izazov dopao – bio je „navučen“. Od tada trči svaki Londonski maraton!

Uz aktivan i sportski stil života, naravno, ide i zdrava ishrana, kojoj je Remzi u svojoj knjizi Zdrav apetit posvetio čitavih 250 stranica – sa preko 125 savršeno izbalansiranih recepata za zdrav doručak, branč, ručak, užinu, roštilj, večeru i, naravno, poslastice. „Da budemo jasni: ovo nije knjiga o držanju dijete. Svako ko me poznaje zna da nisam pristalica pomodarskih dijeta. Ipak, smatram da mogu da spremim i poslužim zdravu hranu ne kvareći pri tom njen ukus i miris i ne menjajući drastično način pripreme… Potrebno je samo nekoliko malih izmena da bi vaša omiljena jela bila malo izbalansiranija… sa manje masti i kalorija, pa opet veoma hranljiva i puna energije.“ Kada je reč o osmišljavanju zdravog jela, ključne reči su uravnoteženost i umerenost, kao i izbor i kombinacija pravih sastojaka. Osim toga, nikako ne zaboravite da hrana treba da bude ukusna! Na kraju krajeva, uživanje u dobrom ukusu značajan je deo kvalitetnog života.

U očekivanju drugog luksuznog izdanja, knjigu Zdrav apetit u tvrdom povezu i po 20% nižoj ceni možete da poručite u pretprodaji na www.mascom.rs

Isečci:

„Uobičajeni izgovor glasi: sve znam, ali nemam vremena. Moj radni dan je prebukiran, verujte. Ali, da biste vežbali, ne morate uvek satima da trčite ili vežbate u teretani. Nekada mogu da posluže i kratke i brze šetnje po parku (ili do posla i nazad ili do prodavnice i nazad). Najbolji način da ubrzate rad srca jeste da zaobiđete lift i popnete se nekoliko spratova stepenicama. To su zamene koje koristim kad sam na putu i kada nemam vremena da odem u teretanu.”

“Sada kada ponovo redovno vežbam, ne mogu da nađem rači da izrazim značaj aktivnog stila života. Pored toga što sam na početku izgubio višak kilograma, redovnim vežbanjem sam ojačao najvažniji mišić u svom telu – srce. Vežbanje nas, takođe, oslobađa stresa, a meni je to definitivno potrebno.”