Zelena boranija – povrće proleća

1430
views
boranija
boranija

Zelena boranija puna je vitamina i proteina, savršen je prilog uz najbolje komade mesa i ribe.

Boranija je jedna od najrasprostranjenijih namirnica na svetu. Ona čini izuzetno važan deo ishrane, posebno u Africi, Aziji i Južnoj Americi, jer sadrži velike količine visoko kvalitetnih proteina. U zavisnosti od sorte, boranija može biti pljosnata ili okrugla, žuta ili zelena, ljubičasta, pa čak i crna.

Boranija
Boranija

Čuvena zelena boranija, poznata kao Francuska boranija, potomak je jedne od najstarijih kultivisanih biljaka. Boranija se u Južnoj Americi gajila pre 8.000 godina, a u Evropu su je doneli španski istraživači tokom 16. veka. Danas Kina, Indija i Turska spadaju među najveće proizvođače boranije koja, za razliku od drugih mahunarki, može da se jede sa mahunom. Međutim,boranija ne može da se jede sirova, jer sadrži toksično proteinsko jedinjenje fazin. Ovaj toksin se neutrališe na temperaturi od preko 70°C, i upravo se stoga boranija koja se konzervira ili ostavlja u teglama, uvek prethodno prokuva. Čak je i duboko zamrznut proizvod prethodno blanširan.

Boranija
Boranija

Boranija nije cenjena samo zbog visokog sadržaja proteina, već i zato što je bogata i vitaminima A, B, C i E, mineralima kao što su natrijum, kalcijum, fosfor i magnezijum, kao i vlaknima i ugljenim hidratima. Istovremeno, zbog niskog sadržaja masnoća, 100gove namirnice ima energetsku vrednost od svega 27 kalorija. Ako je jarko zelene boje, sočna i ako ne može da se savije, onda je ova mahunarka nabijena ukusom i zdravljem i spremna je za pripremu nekog zdravog jela.

  • Pošto sveža zelena boranija brzo uvene, trebalo bi je pripremiti u najkraćem mogućem roku.
  • pre kuvanja odrezati krajeve s obe strane i  skiniut konac s duže strane mahune, ukoliko
    je potrebno.
  •  Vreme kuvanja zavisi od debljine ploda