Četvrto izdanje – Ukusi Francuske u Srbiji

716
views
Ukusi Francuske
Ukusi Francuske

Posle fantastičnog uspeha tri svetske „francuske“ večere, sledeće godine 21. marta će se održati i četvrto izdanje manifestacije Ukusi Francuske.

Koncepcija je ostala ista: širom planete, restorani, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta, ponudiće svojim gostima za večeru više od 2000 menija u čast francuske gastronomije. Godine 2015. počelo se sa 1000 restorana, drugo izdanje je okupilo 1700 restorana, 2017. je bilo 2100 restorana i šefova u 150 zemalja, a posluženo je 250,000 menija i dočekano 8,000 gostiju u 156 ambasada širom sveta.

Manifestacija Ukusi Francuske je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je 1912. godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za veliki broj zvanica – tačnije: njih 60.000). Međutim, gastronomska fešta Goût de France (Gu de Frans) – Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu. Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju.

Klub Književnika
Klub Književnika

Meni treba da bude inspirisan francuskom kuhinjom. Dakle, svaki kuvar koji želi da se priključi akciji osmišljava svoj meni „ à la française” držeći se tradicionalnog francuskog okvira, koji je ove godine nešto svedeniji u odnosu na prethodne i sastoji se od: bogatijeg aperitiva/startera, glavnog jela, sireva, dezerta, vina i šampanjca; kroz ponuđeni meni svaki šef ima punu slobodu da istakne sopstvenu kulinarsku tradiciju i gastronomske veštine. Cenu ponuđenih menija određuju sami restorani.

Kalemegdanska terasa
Kalemegdanska terasa

Restorani, ali i bistroi i kafane iz celog sveta se samostalno prijavljuju organizacionom komitetu online,  priloživši uz prijavu i predlog svog menija. Međunarodni kulinarski žiri, sastavljen od najvećih svetskih imena, potom pravi selekciju i bira restorane koji ulaze u spisak zvaničnih, brendiranih gastronomskih tačaka koje učestvuju u ovom jedinstvenom, globalnom projektu.

U prvom izdanju Goût de France 2015. učestvovalo je pet restorana, u drugom izdanju, petnaest, a 2017,  je bilo sedamnaest restorana iz Srbije.

Više informacija za restorane na sajtu