Uz hranu počinje priča
AZIJAKineska Nova godina - godina psa

Kineska Nova godina – godina psa

Kineska Nova godina poznata i kao “festival proleća” je najvažniji kineski praznik i svake godine je povezana sa životinjom iz kineskog horoskopa, kao i sa jednim od pet elemenata: zlato, voda, drvo, vatra ili zemlja.

Kineska Nova godina 2018. je godina psa, počinje 16. februara a traje do 2. marta 2017. godine.

Tradicija proslavljanja nove godine uključuje čišćenje domova, kako bi se očistila loša sreća od prošle godine, ukrašavanje papirnim fenjerima, pripreme poklona i naravno bogate večere na kojima se okuplja cela porodica.

Koja životinja predstavlja 2018?
2018 je godina psa. Kineski zodijak kreće se u dvanaestogodišnjem ciklusu, a oni rođeni 1958, 1970, 1982, 1994, 2006 i 2018 takođe su rođeni u godini psa. Prema azijskoj astrologiji, godina rođenja – i životinja koja tu godinu  predstavlja – govore mnogo o osobinama ličnosti. Pa se tako za osobe rođene u godini psa, smatra da su komunikativnei odgovorne.

Kineska nova godina
Kineska nova godina

Festival kojim se proslavlja početak nove godine traje petnaest dana, a poslednjeg dana festivala kada je pun mesec se održava dan lampiona – tada Kinezi prave šarene lampione koje puštaju niz reku ili vetar.

Jedna od tradicija tokom proslave je i razmena crvenih koverti u kojima se nalazi “srećni novac”, a na ulicama se priređuju parade sa vatrometom i šarenim maskotama lavova i zmajeva kojima se plaše zli duhovi.

Kineska hrana
Kineska hrana

Hrana
Određena jela koja se pripremaju tokom kineske Nove godine imaju simbolično značenje i veruje se da donose sreću – pa se hrana koja “donosi sreću” priprema tokom 15 dana koliko traje proslava, a posebno na dan Nove godine. Simbolika “sreće” je vezana ili za izgled ili za naziv jela, a pored jela su važni i priprema, način služenja i sam način kako se hrana jede. Najčešće se pripremaju knedle, riba, prolećne rolnice i niangao.

Riba – U kineskom, reč “riba” zvuči kao “višak”. Kinezi vole da imaju višak na kraju godine, jer misle da će imati više za sledeću godinu. Vrsta ribe se opet bira na osnovu značenja njenog imena – sreća, poklon, višak…. Riba se jede i za dan kada se proslavlja nova godina i prvi dan posle kako bi se osiguralo da ima “viška”, a glava i rep se ne jedu sve do početka godine, čime se izražava nada da će početi i završiti godinu sa viškom.

Kineske knedle – sa istorijom od preko 1.800 godina, knedle su klasična kineska hrana, a tradicionalno se jedu u novogodišnjoj noći, posebno u Severnoj Kini. Kineske knedle se prave u ovalnom obliku koji podseća na srebrni kineski novac, gde se dva kraja spajaju. Legenda kaže da što više knedli pojedete tokom proslave Nove godine, više novca možete napraviti u novoj godini. Knedle se uglavnom pune mlevenim mesom, ribom, povrćem i začinima. Mogu da se kuvaju u vodi, na pari, prže ili peku. Za novogodišnju noć je tradicija da se jedu knedle sa kupusom i rotkvom, što znači da će nečiji koža postati nežna i raspoloženje blago.

Prolećne rolnice – Prolećne rolnice su ime dobile jer se tradicionalno jedu tokom prolećnog festivala. Posebno su popularne u Istočnoj Kini. Prolećne rolnice su najčešće punjene povrćem, mesom ili slatkim mešavinama. Rolnice se prže u ulju dok ne dobiju zlatno – žutu boju.

Kineski rezanci
Kineski rezanci

Niángāo (kolač od pirinča) – u kineskom, niangao zvuči kao “raste iz godine u godinu”. Za Kineze to znači uspešniji posao i opšte poboljšanje života. Glavni sastojci za niangao su lepljivi pirinač, šećer, kestenje, kineske urme i lišće lokvanja.

Tangiuan (slatke kuglice od pirinča) – Izgovor i okrugli oblik tangiuan su povezani sa okupljanjem i zajedništvom, zato se omiljene tokom proslave novogodišnjih praznika.

Kineski rezanci – rezanci simbolizuju želju za dugovečnošću. Njihova dužina i priprema su takođe simbol života. Oni su duži od normalnih rezanaca i pripremaju se na ulju ili kuvani.

Voće koje donosi sreću – Određeno voće se jede tokom kineske Nove godine, kao što su mandarine, pomorandže i pomelo. Ovo voće je odabrano jer je okruglo i “zlatne” boje, koja simbolizuje punoću i bogatstvo, ali i zbog zvuka koji se dobija kada se njihovo ime izgovara. Veruje se da donosi sreću i bogatstvo zbog izgovora (reč uspeh), pa čak i pisanja (reč sreća).

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama