Ukusi Francuske – Četvrto izdanje

754
views
Ukusi Francuske
Ukusi Francuske

Četvrto izdanje Ukusa Francuske će se održati u sredu, 21. mart 2018. godine.

Koncepcija je ostala ista: širom planete, restorani, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta, ponudiće svojim gostima za večeru svoj meni u čast francuske gastronomije. Godine 2015. počelo se sa 1000 restorana, a četiri godine kasnije, događaj će okupiti 3300 restorana, šefova i menija iz celog sveta!

Goût de France (Ukusi Francuske) se organizuje na inicijativu jednog od najpoznatijih francuskih kuvara, Alena Dikasa (Alain Ducasse) i Ministarstva za Evropu i spoljne poslove. Koncepcija je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za veliki broj zvanica – tačnije: njih 60.000). Svaki kuvar koji želi da se priključi akciji osmišljava svoj meni „ à la française” držeći se tradicionalnog francuskog okvira: bogatiji aperitiv, predjelo, jedno ili dva glavna jela, francuski sirevi, dezert, vina i šampanjac; kroz ponuđeni meni svaki šef ima punu slobodu da istakne sopstvenu kulinarsku tradiciju i gastronomske veštine.

Ukusi Francuske
Ukusi Francuske

U prvom izdanju Goût de France u Srbiji 2015. učestvovalo je pet restorana, a ove godine će učestvovati šesnaest.  Francuske menije, koje je odobrio specijalan žiri sastavljen od najvećih svetskih kuvara, restorani će poslužiti 21. marta 2018., a neki i tokom cele nedelje od 19.-25. marta: beogradski restorani Casa Nova, Druga priča, Enso, Falkensteiner Hotel Belgrade restaurant, Franš, Homa, Hotel Zlatnik, Kalemegdanska terasa, Klub Književnika, Madera, Stanica 1884, The Square Beograd, Voulez-vous, novosadski Inspiracija i Restoran Zak, kao i Školski restoran Ugostiteljsko-turističke škole Vrnjačka Banja.