Otkrivanje japanske hrane u Srbiji

1045
views
Japan
Japan

Japanska Ambasada u saradnji sa kompanijom METRO Cash & Carry u METRO Horeca centru organizovala je predstavljanje egzotične japanske kuhinje. 

Eminentni kuvari iz Japana, Yoshiro Takahashi i Hirokazu Tomizawa, koji su osvojili brojne kulinarske nagrade i priznati su širom sveta, predstavili su tajne pripreme i serviranja egzotičnih japanskih specijaliteta.

“Ovim događajem želimo da utičemo na podizanje svesti o japanskoj kulinarskoj kulturi, a takođe širimo zastupljenost ove tradicije na svetskom nivou. Danas smo pripremali pečenu ribu, i sproveli prisutne kroz ceo proces spremanja, od čišćenja i tranžiranja, do serviranja ovog ukusnog obroka”, rekao je japanski kuvar Yoshiro Takahashi.

Prezentacija
Prezentacija

Japanska kuhinja spada u najzdravije kuhinje na svetu, bogata je pirinčem, ribom i povrćem. Zahvaljujući raznovrsnim ukusima, varijacijama u pripremi i prilagođenosti promenama godišnjih doba veoma je cenjena u svetu.
Zanimljiv podatak je da osnovu japanske kuhinje od davnina čini kombinacija ’ići-đu-san-sai’. ’Ići-đu-san-sai’ predstavlja supu i tri jela – jedno glavno i dva sporedna. Pored kombinacije ’ići-đu-san-sai’, postoje još i ’ići-đu-issai’, i ’ići-đu-ni-sai’, u okviru kojih je takođe supa obavezna. Kada nema dovoljno namirnica za glavno i sporedno jelo, sprema se supa sa većim brojem sastojaka i tako se dobija izbalansiran obrok. I obrnuto – kada su glavno i sporedna jela bogata, pravi se jednostavna supa. Uz obavezan pirinač i turšiju, supa, glavno i sporedna jela kompletiraju nutricionističke potrebe jednog obroka.

Organizatori događaja su Ambasada Japana u Republici Srbiji, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Japana, METRO Horeca centar i Hotel Crown Plaza Beograd.