Brkin salaš – autentični ukusi Vojvodine

3808
views
Brkin salaš
Brkin salaš

Brkin salaš je mesto gde se duša i stomak popune, a oči odmore.

Domaćini Goran i Nataša Matić sa Čeneja žive na Brkinom salaša koji ima interesantnu priču – Salaš je 1904. godine podigao Arsen Miodragović, a nasledio ga je gazda Ozren Brka Miodragović po kojem je i dobio ime. Pošto deda Ozren nije imao potomaka, salaš je 2005. godine poklonio Đurici Sivačkom iz Srbobrana uz amanet da se dimnjaci ne ugase. Vođenje salaša je sada porodični posao porodice Matić. Osim restorana, i smeštajnih objekata, posetiocima su na raspolaganju veliko ograđeno dvorište, travnjak, adrenalin park, sadržaji za decu, dva ponija, internet… Idealan je za razna slavlja, proslave rođendana, krštenja, svadbe… Svako godišnje doba ima svoje čari, mada je salaš najlepši u maju, i zimi kada ima snega, kaže Nataša Matić koja je na Brkinom salašu uz majku i sina, zadužena za pripremu vojvođanskih specijaliteta – pileći paprikaš, štrudla sa makom, krofne…

Krofne
Krofne

Uz autentične ukuse ovog kraja neizbežno se prelamaju u grudima priče, uspomene iz detinjstva, gostinjske sobe, kredenci, miris dunja, vangla sa krofnama posutih prah šećerom, salašarki stil života, tamburaška pesma, prostranstvo i nepregledna ravnica, šorovi i sokaci, šerpe na tufne, spokoj, srdačnost, antistres i odmor za dušu.
Nataša Matić kaže da je njihov salaš jedinstven po domaćinskoj toploj atmosferi zbog koje se mnogi gosti vraćaju, kao i po svatovskoj piti koja se nekada u Vojvodini iznosila na svadbama, a pravi se od slatkog sira i suvog grožđa. Duhovito objašnjava kako njen suprug koji dočekuje goste kada ga pitaju kako to da nema brkove kada je Brkin salaš, kaže ima ih moja žena!

Gastronaut bar
Gastronaut bar

Brkin salaš je predstavljen u dorćolskom baru Gastronaut, na uglu Gospodar Jevremove i Višnjićeve ulice, gde je najavljen projakat 12 Veličanstvenih, koji predstavlja promociju 12 autohtonih srpskih gastronomskih proizvoda i isto toliko poljoprivrednih gazdinstava širom Srbije, koje je moguće i posetiti.

Turizam Srbije u protekloj godini, beleži značajan porast dolazaka stranih gostiju od 16,8 % i domaćih 7,9% . Ovi podaci ukazuju da postoji veliki potencijal da se taj broj poveća upravo unapređenjem turističke ponude zemlje, ne samo za velike gradove i poznate turističke centre, već i za ne tako razvijene delove koji sadrže kvalitet, a oskudevaju u promovisanju na tržištu. Aktivni turizam u kombinaciji sa autentičnim iskustvom upoznavanja i druženja sa lokalnim stanovništvom je trend u turističkim kretanjima. Srbija je poznata po svojoj gastronomskoj ponudi i potrebno je dodatno usmeriti snage da se potencijalni gosti informišu o konkretnim proizvođačima gastronomskih proizvoda, mogućnost smeštaja, ishrane i turističkih tura sa akcentom na prirodna bogatstva.
Ovaj projekat realizuje Udruženje građana “Supernatural”. Udruženje je poznato po filmovima “Soul Food Serbia” i “Danube in Serbia, 588 impressions”, rađenih za Turističku organizaciju Srbije, koji su osvojili preko 20 međunarodnih nagrada za najbolje turističke spotove. Partner na projektu je Veselinov Tourism Consulting sa iskustvom rada na promociji i razvoju destinacija, a veliku pomoć u realizaciji dala je Ambasada SAD u Srbiji.