Uz hranu počinje priča
PutovanjaDivali - indijski festival svetla i slatkiša

Divali – indijski festival svetla i slatkiša

Divali je petodnevni festival svetlosti koji tradicionalno slave hindusi, Siki i Jains i jedan je od najznačajnijih festivala u indijskoj kulturi.

Reč Divali znači “red upaljenih lampi” i označava festival svetla, jer se tada kuće i radnje ukrašavaju šarenim svetlima. Ovaj čin pokazuje pobedu svetlosti nad tamom i dobra nad zlom. Vreme festivala se određuje prema lunarnom kalendaru.

Za mnoge Indijce, Divali poštuje Lakšmi, boginju bogatstva i tade se često počinje nova poslovna godina. U čast boginje bogatstva Lakšmi, ljudi prave Rangoli, umetnička dela od pirinča u prahu, različitih boja – koja prikazuju boginju Lakšmi i cvet lotosa.

Divali
Divali

Tokom festivala, porodice i prijatelji dele slatkiše, sušeno voće i poklone, a kuće se čiste i kupuje se nova odeća.

Što se hrane tiče, najpopularniji su slatkiši. Indijski slatkiši, poznati kao “mithai” se grickaju tokom čitavog dana, sami, sa masala chai ili kao deo obroka zajedno sa slanim jelima.

Slatkiši
Slatkiši

Brašno leblebije,  pirinčano brašno, griz, pasulj, sočivo i žitarice, tikve, šargarepa, zgusnuto kondenzovano mleko ili jogurt se obično koriste kao bazni sastojci; na koje se dodaju indijski orah, badem, pistaći, ili suvo grožđe. Dodaju se i slatki začini kao što su kardamon, cimet, karanfilić ili muškatni oraščić, ukrašavaju se šafranom, ružama ili srebrinim i zlatnim listovima.

Oko mesec dana pre nego što festival počine, žene zajedno pripremaju Divali grickalice, koje se onda u toku festivala poklanjaju prijateljima i porodici.

 

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama