Uz hranu počinje priča
PutovanjaMala Švajcarska za početnike

Mala Švajcarska za početnike

Na svega 5 sati vožnje od Beograda leži mala Švajcarska – na 750m2 uređeno je 750km biciklističkih staza. Tu je čak i karting – ekološki. Dakle ne na motorni, već sopstveni pogon.

piše: Smiljana Popov

Vodim vas na najseverniju tačku Hrvatske – Međimurje, gde se obronci Alpa dodiruju sa Panonskom nizijom, gde izvire jedna od najstarijih i najzdravijih termalnih voda u Evropi, stara oko 43.000 godina, kažu najnovija ispitivanja. Što i ne čudi, kada znamo da se ovde protezalo toplo praistorijsko Panonsko more.

Vodim vas u prvi sertifikovani biciklistički i trkački hotel u Hrvatskoj i prvo Healthness odmaralište u Evropi. Healthness spaja health i wellness, tj. zdrave navike gostiju vrlo se osmišljeno podstiču i neguju uz lekovitost jedne od najboljih termomineralnih voda na starom kontinentu. Zbog svoje visoke mineralizacije (velika koncentracija kalijuma, joda, fluora, natrijuma, stroncijuma, ugljen diokisa, sumpor-vodonika) ova voda leči zglobove, reumatizam, išijas, artritis, kožne bolesti i infekcije. Blagotvorno deluje na središnji nervni i limfni sistem, ali i na ortopedske problem; pomaže kod ginekoloških, metaboličkih i psihosomatskih oboljenja.

Ceo rizort leži na izvoru jedne od najlekovitijih termomineralnih voda cele Evrope. Istorija Termi Sveti Martin duža je od 100 godina i svoj početak duguje jednoj slučajnosti.  Naime 1911. engleska naftna kompanija bušila je tlo Međimurja u potrazi za naftom, a umesto nafte, potekla je voda bogata sa čak 23 minerala”, priča mi Jelena Petrošanec iz Termi Sveti Martin na Muri. Svetski kuzriozitet jeste da je ovde pokrenuta i prva naftna kocesija na svetu!

Healthness zapravo obuhvata kombinaciju aktivnog odmora, hrane proizvedene prema najstrožim ekološkim pravilima, wellness doživljaj s lokalnim ekološkim proizvodima kućne radinosti i podizanja svesti s ciljem vraćanja u ravnotežu i buđenja tela, uma i duše”, objašnjava Jelena.

To ovde nije samo fraza, uverila sam se i sama. Znamo koliko savremeni čovek više ne ume da sluša svoje telo i njegove potrebe, a zapravo je to recept za održavanje sklada i zdravlja, tela, uma i duha. Terme Sveti Martin na Muri verovatno su i jedino filozofsko odmaralište u Evropi, jer je ceo kompleks izgrađen i uređen po filozofiji čuvenog Rudolfa Štajnera, mislioca i vodećeg istraživača duhovne nauke u XX veku, prema kojoj naše zdravlje i sreća proizlaze iz usklađenosti duha, uma i tela. Po Štajneru, svaki čovek ima potencijal da izleči sam sebe uz stimulišuće podsticaje iz okoline. I to je koncept Termi Sveti Martin – zdravlje i uživanje.

Rudolf Štajner, vrlo zanimljiva i enigmatična ličnost, rođen je 1861. godine u Međimurju, a  zaslužan je za temeljna otkrića u sferi prirode ljudskog bića. Za života je bio prava filozoska zvezda. Održao je 6.000 predavanja širom Evrope, koja je posećivao čak i Albert Ajnštajn. Koliko je bio popularan, svedoči i to što mu je na vrhuncu slave turneje organizovala poznata koncertna agencija iz Berlina. Te 1921. i 1922. godine Evropom je vladala prava “štajneromanija”; čak je i policija na ulazu morala da obuzdava stampedo oduševljene mase, koja je na njegovim predavanjima lupala nogama o pod i aplaudirala u transu bez prestanka, uz nezapamćene ovacije. Zanimljivo je da je Franc Kafka od Štajnera lično tražio savete za život. Štajnerova filozofija direktno je uticala na delo Hermana Hesea, a sam Štajner bio je prvi biograf i popularizator Fridriha Ničea, kog su nacisti proganjali, pa čak i pokušali atentat na njega, jer je propovedao antisemitizam.

Elem, u Termama Sveti Martin celokupna turistička ponuda bazira se na principima nauke, antropozofije Rudolfa Štajnera – na podizanju svesti o sopstvenom zdravlju, sa ciljem da se naše i telo, i um i duša dovedu u ravnotežu. Evo kako: uz besplatne časove jutarnje joge i mindfulness meditacije što toplo preporučujem, posebno što se vežba pod otvorenim nebom uz obronke Alpa. Nezaboravna, lekovita iskustva…

Tu su i brojni sportovi, poput disk golfa, golfa, badmingtona, trčanja trim stazom dugom 1.5 km, tenisa, stonog tenisa, košarke, odbojke na pesku, fudbala …. Ali pre svega se telo, duša I um dovode u balans kroz dodir sa najčistijom prirodom.

„Imamo 750 km uređenih biciklističkih staza kroz Međimurje, te gosti na najlepši mogući način mogu da istraže i lepote ovog kraja“, nagalašava Jelena Petrošanec.

Ja dodajem, i ekološkog raja! Terme Sveti Martin na Muri su moja omiljena turistička destinacija baš zbog te biciklističke infrastrukture koja šparta kroz bajkovite predele. I to je pravi doživljaj.

Biciklima sam se sa divnim domaćinima odvezla do lokalne atrakcije – starog mlina na Muri iz 1902. godine, koji i kroz multimedijalnu izložbu evocira način života iz vremena kad se brašno mlelo na žrvnju, i kada je na Muri, samo u okolini od 40 km bilo 90 mlinova.

U blizini je i farma jelena lopatara i muflona, Jurovčak. Te bliske susrete životinjske vrste ne zaboravljate. Mazila sam im plišane rogove, koje menjaju jednom godišnje. Neodoljivi su. U okolini su brojne vinarije do kojih možete biciklom i Accredo adrenalinski centar koji vraća u detinjstvo i iz kog izlazite nekoliko godina ili decenija mlađi i življi. Zavisi od ličnih mogućnosti i sposobnosti – da li ste za odbojku peškirima, ljudski stoni fudbal, paint ball, streljaštvo, x oks opet sa živim ljudima, i šta sve ne. Onda nas je vlasnik Accredo centra, Vanja Tarandek poveo u čuvenu adrenalinsku vožnju kvadovima po Međimurskim Alpima. Sve vrste reljefa smo pregazili, a onda se vratili na ekološki karting. I to je ono što je najveća dragocenost Međimurja i Termi Sveti Martin. Potpuna posvećenost i opredeljenost čuvanju životne sredine. To je pravi održivi turizam koji posluje i živi i misli – zeleno, ali bukvalno, po najvišim ekološkim standardima. Dakle, u ljubavi sa prirodom i u skladu i uz pomoć lokalne zajednice. I to je zeleno poslovanje implementirano u svakom segmentu rada ovog odmarališta. Fascinantno.

Oduševila me je npr. radionica izrade sveća u kojoj gosti hotela mogu i sami da nauče da prave sveće, ako žele. Ali znate kako? Od ulja iz kuhinje – da ga ne bi bacali, te se sve trude da recikliraju. Moj duboki naklon. Zaista sam bila facinirana koliko se ovde zaista čine da što manje proizvode otpad , te što manje ugrožavaju okolinu.

radionica sveće
radionica sveće

Jeste li znali da su otpadna ulja jedan od najvećih zagađivača prirode, a posebno voda? Zato su Terme Sveti Martin odlučile da pokrenu radionice za izradu sveća od otpadnih ulja, kako za goste, tako i za svoje zaposlene. I ne čudi što su prvi hotel u Hrvatskoj koji je dobio čuveni ECO LABEL sertifikat.

“Sve kuhinje u svojim procesima proizvodnje hrane koriste ulja. Kuhinja to ulje skuplja, pa se ono nakon toga filtrira kroz filter za kafu i ješa s otopljenim voskom od soje. U sveće se dodaju prirodne boje, kao što je kakao ili biljni prah, poput kurkume ili mlevene kore pomorandže koje daju svoj određeni miris i prirodna eterična ulja. Prirodne sveće koje se izrađuju od otpadnih ulja završe u rukama naših gostiju i poslovnih partnera ili posluže za prigodne kreativne aktivnosti s gostima”, priča mi Valentina Melnjak, koja u Termama Sveti Martin vodi radionicu pravljenja sveća. Svašta sam tu naučila. Ali me i boravak ovde zaista podtakao da počnem i sama više da razmišljam „zeleno“.

Dve godine radilo se ovde kroz različite programe, edukacije i implementacije zelenog poslovanja da bi Terme Sveti Martin, prve u Hrvatskoj, dobile najpoznatiju ekološku oznaku u Evropi i svetu – eco label.

Neverovatno je koliko se može učiniti da se čuva priroda, samo što o tome ne razmišljamo koliko bi morali. Ovde su npr. u hotelske sobe postavili tzv. perlatore kako bi smanjili prekomerno trošenje vode. Koliki značaj imaju ti naizgled beznačajni dodaci na našim slavinama, možda najbolje svedoči podatak da više od 60% svih putničkih kruzera koji plove svetskim morima i okeanima, a na kojima je ušteda vode za piće od posebnog značaja, koriste baš perlatore. U Termama Sveti Martin postavili su u svim sobama i senzore koji optimiziraju potrošnju struje, a struja koja se ovde  koristi je iz obnovljivih izvora energije, čime se doprinosi smanjenju emisije CO2. O svemu misle i na sve paze. Uređajima za merenje kvaliteta i tvrdoće vode optimiziraju i upotrebu deterdženata za pranje veša (!), a gosti koji štedljivije, racionalnije troše peškire i posteljinu dobijaju poklon. Eto kako se fino podtiče i razvija eko svest. U sobama je prirodna bio kozmetika lokalne proizvodnje, koja nije pakovana u jednokratnu plastičnu ambalažu, već u dispenzere koji se dopunjavaju, kako se ne bi proizvodio bespotrebni otpad.

Vrlo brinemo da razvrstavamo otpad i recikliramo, videćete da sami radimo svoju prirodnu kozmetiku, , gosti na svakom spratu sami mogu da razvrstavaju otpad. U hotelu se pripremaju lokalna jela, dobijena biodinamičkom poljoprivredom“, priča mi Jelena Petrošanec.

Još jedan novi – stari pojam. Biodinamička poljoprivreda jedan je od osnovnih postulata antropozofije Rudolfa Štajnera, po kom se sve uzgaja bez pesticida i hemijskih elemenata.

Spajamo lokalnu gastronomiju, tako što poštujemo pravilo “nula kilometara” prema kome sve namirnice kupujemo samo sa najbližih farmi i porodičnih domaćinstava, pri čemu zaposleni koji imaju svoja poljoprivredna dobra i proizvode hranu imaju prednost. Dakle, sve što pojedete u nekom od  restorana u okviru rizorta, 100% je zdravo i domaće, a želja nam je da uskoro u našem biodinamičkom vru gosti mogu sami ubrati voće i povrće i staviti sebi na tanjir. Sami izrađujemo prirodnu kozmetiku u okviru našeg hotela, koje gosti onda mogu da koriste na tretmanima, masažama, u saunama“, objašnjava Jelena Petrošanec iz termi Sveti Martin.

Gosti mogu da pohađaju i radionice prirodne kozmetike i da se sami edukuju šta je to najzdravije i najekološkije iz naše kuhinje, a svaki proizvod koji naprave, mogu da odnesu u Wellness centar i sami ga upotrebe (uverila sam se i sama, kao npr. piling u parnoj sauni). Zaposleni u Termama Sveti Martin koji se brinu o biodinamičkom vrtu otkrili su mi zanimljiv Štajnerov postulat „čoveka okrenutog naopačke“ (sve što raste ispod zemlje dobro je za um i misli, dok sve što je iznad zemlje dobro je za sve ostale delove tela).

Terme Sveti Martin osvojile su me i savršenim programom za sve nas kojima je zbog stresnog, bučnog, ubrzanog, a sedentarnog načina života, potreban predah, odmor, detoksikacija i novi zdravi cilj u životu. Tu su i treninzi tišine i boravak bez svih elektronskih uređaja. I još jedna u nizu plemenitosti poslovanja Termi Sveti Martin: ne samo da su pet friendly hotel, već su da bi pokazali koliko im je stalo do ljubimaca, u protekle 3 godine za doček Nove godine ukinuli  vatromet, kako bi ljubimci bez straha mogli da uživaju. Bravo!

Mnoooooogo razloga zašto je ovo idealna destinacija za savršen vikend, i to u svako godišnje doba (bila sam dva puta – u proleće i jesen, a volela bih i zimu i leto). Poštujem i kao gost vrlo cenim njihovu beskompromisnu opredeljenost za održivi turizam, zeleno poslovanje, tj. čuvanje zdravlja i pluća ove naše namučene planete. I zaista su me stimulisali da i sama više počnem da razmišljam o svojim svakodnevnim navikama.

I da ne zaboravim – od tradicionalnih specijaliteta obavezno probajte čuvenu međimursku gibanicu, sa nekoliko slojeva kora od lisnatog testa, svežeg kravljeg sira, rendanih jabuka, mlevenih oraha i maka, sa dodacima suvog grožđa i cimeta!

Toplo preporučujem – prava mala zdrava, a hedonistička Švajcarska na samo 500 km od Beograda.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama