Knjiga: Naša kuhinja – kuvar američke mafije

224
views
Naša kuhinja - kuvar američke mafije
Naša kuhinja - kuvar američke mafije

Izdavačka kuća “Prometej” je izdala knjigu “Naša kuhinja – kuvar američke mafije” koja prati priču prvih generacija Sicilijanaca koji su emigrirali u Ameriku.

“Naša kuhinja – kuvar američke mafije” je knjiga koja otkriva kulturu kuhinje koja je čuvar identiteta Sicilijanaca. Većina emigranata sa Sicilije koja se useljavala u Ameriku bila je iz siromašnih porodica. Zato su i krenuli u „obećanu zemlju“! Međutim, i pored stvarnog siromaštva, znali su šta je dobra sicilijanska kuhinja i ostali su joj verni. Poslednje čega bi se jedan Sicilijanac odrekao jeste veliko uživanje u jelima – ukusu i mirisu hrane, koja ga direktno podseća na to – ko je i odakle je poreklom. Imati raznovrsnu i bogatu trpezu bio je znak stvarnog, ali i teatralnog statusnog uspeha. Кuhinja je bila i ostala pitanje ponosa i čuvar tradicije.

Zajednice Italijana u Njujorku su formirane u kraju grada pod nazivom “Mala Italija”, i viđale su se po italijanskim restoranima koji su bili pravi hramovi kulture sicilijanske kuhinje. U njima se nije samo jelo, već “živelo”.  A zajednička velika strast svih Sicilijanaca je upravo njihova autentična kuhinja.

Mala Italija
Mala Italija

Kuhinja
Sicilijanska kuhinja je zdrava mediteranska kuhinja sa dosta dobrog maslinovog ulja, paradajza i testenina. Recepti u ovoj knjizi su sakupljeni iz “prve ruke” od mnogobrojnih kuvara i kelnera koji su radili u italijanskim restoranima. Uglavnom su to raskošna i kalorična jela servirana topla kao sicilijanska ljubav ili hladna kao osveta. Iako njena kuhinja ima mnogo zajedničkog sa italijanskom, sicilijanska hrana takođe ima grčke, španske, francuske i arapske uticaje. Sicilijanci jedu velike količine ulične hrane, uključujući čuvene arancini (okrugli kroketi od pirinča). Svetski proslavljen desert sa Sicilije su kanoli – slatkiš koji se sastoji od šupljeg prženog testa, punjenog slatkim, kremastim punjenjem koje obično sadrži rikotu — osnovni proizvod sicilijanske kuhinje. U kontinentalnoj Italiji, oni su poznati kao cannoli siciliani (sicilijanski kanoli).

Kanoli
Kanoli

Mafija
Uz priču o kuhinji, autor priča i o članovima čuvene Koza Nostra organizacije, a ove priče prate autentične fotografije i policijski izveštaji. Reč mafija je neraskidivo vezana za Siciliju, a njeni počeci su dosta različiti od onoga što danas podrazumevamo pod nazivom mafija. Naziv je na Siciliji u početku korišćen prvenstveno među siromašnim slojem stanovništva kao otpor protiv oštrog feudalnog sistema. Vremenom su počeli da se pojavljuju slučajevi da se traži novac u zamenu za zaštitu, a mafija je postala apsolutni gospodar Sicilije u 19. veku. Organizaciju Koza Nostra su formirali migranti sa Sicilije  između 1890. i 1910. godine, a ostalo je istorija – zabeležena u mnogim popularnim filmovima.

Link za kupovinu knjige: https://www.prometej.rs/prodavnica/istorija/nasa-kuhinja-kuvar-americke-mafije/