Uz hranu počinje priča
PutovanjaPlovdiv: putovanje kroz istoriju, kulturu i kuhinju

Plovdiv: putovanje kroz istoriju, kulturu i kuhinju

Smešten u srcu Bugarske, Plovdiv stoji kao živi svedok bogate istorije koja se odvijala unutar njegovih drevnih zidina. Kao najstariji stalno naseljen grad u Evropi, ovde se preliću tračka, rimska, vizantijska, otomanska i bugarska kultura, stvarajući očaravajuću atmosferu.

Istorija Plovdiva datira preko 6.000 godina.. Dok lutate kaldrmom Starog grada, šapat tračkih rituala i tradicija odjekuje kroz vekove. Pod rimskom vlašću, grad je procvetao kao  užurbani urbani centar sa pozorištima, stadionima i kupatilima. Rimski amfiteatar, koji i danas ponosno stoji, oduzima dah i vraća posetioce u vreme kada su gladijatori boravili u ovom prostoru.

Bogatstvo Plovdiva se promenilo sa usponom Vizantijskog carstva, a kasnije i dolaskom  Osmanlija. Grad je postao mesto gde se različite kulture prepliću, sa džamijama i hamamima i pravoslavnim crkvama.

Rimski amfiteatar
Rimski amfiteatar

Stare kuće u Starom gradu koje su nastajale u 18. i 19. veku, ukrašene šarenim fasadama i drvenim strehama  savršeno su očuvane, a okrug Kapana, nekada uspešan kraj zanatlija, revitalizovan je u živahnu umetničku četvrt, gde savremene galerije, moderni kafići i ulična umetnost harmonično koegzistiraju.

U Plovdivu, svaki korak je putovanje kroz vreme, istraživanje slojeva istorije koji su ovaj grad oblikovali u kulturni dragulj kakav je danas. Dok putnici prolaze njegovim drevnim ulicama i upijaju priče ugrađene u njegovu arhitekturu, grad ih poziva da postanu deo njegove priče – koja neprimetno spaja drevno i moderno, čineći ga destinacijom koja je bezvremena.

Stare kuće - Image by MariaDobreva
Stare kuće

Šta posetiti?

  • Započnite dan istraživanjem srca Plovdiva – Starog grada. Počnite od antičkog pozorišta, dobro očuvanog rimskog amfiteatra sa kojeg se pruža prekrasan pogled na grad. Prošetajte kaldrmom i otkrijte jedinstvenu arhitekturu starih kuća. Ne propustite Etnografski muzej smešten u impresivnoj kući Kuyumdjioglu, koji pruža uvid u bugarsko kulturno nasleđe.
  • Nebet Tepe, jedno od plovdivskih brda sa ostacima antičkih utvrđenja i panoramskim pogledom na grad.
Stari grad - Image by rassputyn
Stari grad
  • okrug Kapana, poznat po živoj atmosferi i umetničkom duhu. Izaberite neki od različitih modernih restorana i uživajte u savremenoj bugarskoj kuhinji. Ova oblast je prepuna umetničkih galerija, butika i modernih kafića. Istražite uličnu umetnost, kupujte lokalne zanatske proizvode
  • Proverite da li je u antičkom pozorištu zakazan neki kulturni događaj – atmosfera sa publikom je spektakularna.
  • Džumaja džamija i trg Đumaja. Istražite oblast i posetite rimski Odeon, drevni amfiteatar od značajnog istorijskog značaja.
Antikvarnice
Antikvarnice
  • Istražite šarmantne ulice Duvanskog grada, poznatog po šarenim kućama i jedinstvenoj atmosferi.
  • Posetite antikvarnice u kojima možete istražiti i otkriti jedinstvene komade iz različitih epoha od vintage nameštaja do kolekcionarskih predmeta.

Šta jesti i piti u Plovdivu?

Probajte specijalitete kao što su kačamak (jelo od kukuruznog brašna) ili škembe čorba (supa od tripica) i ne zaboravite da svoj obrok uparite sa čašom bugarskog vina. Idite do jedne od lokalnih mehana (tradicionalnih bugarskih taverni) na autentični bugarski ručak. Probajte kavarmu (sporo kuvano meso i čorba) ili banicu (pecivo punjeno sirom)

Kavarma - Image by zizitop101
Kavarma – Image by zizitop101

1. Banica:
Ukusno pecivo napravljeno od tankih slojeva testa i punjeno mešavinom jaja, sira i jogurta. Doručak koji je savršen uvod u bugarsku kuhinju.

2. Kapama
Ovo sporo kuvano jelo sadrži kombinaciju mesa kao što su svinjetina, govedina i piletina, obložena kiselim kupusom i pirinčem.

3. Kavarma
Kavarma je sporo kuvana mesna čorba, koja se često pravi od svinjetine ili piletine, i krčkana sa povrćem, začinskim biljem i začinima.

Šopska salata - image by Christo Anestev
Šopska salata

4. Šopska salata
Salata napravljena od paradajza, krastavca, paprike, luka i feta sira, prelivena maslinovim uljem.

5. Mešana skara
Mešani roštilj sa raznim vrstama mesa kao što su kebapche (mleveno meso na žaru), kiufte (ćufte na žaru) i karnache (kobasica). T

6. Škembe čorba
Shkembe čorba je tradicionalna supa od tripica koja se smatra lekom za mamurluk.

7. Bugarski jogurt
Bugarska je poznata po svom jogurtu i ne treba propustiti priliku da ga probate, konzumira se uz med, voće ili kao deo slanog doručka.

8. Bugarsko vino
Bugarska ima dugu istoriju vinarstva, a Plovdiv nije izuzetak. Probajte neka lokalna vina, i crvena i bela, koja se savršeno slažu sa bugarskom kuhinjom. Posebno je poznato melničko vino koje se proizvodi u obližnjem melničkom kraju.

Kadaif - Image by Firas Hassoun
Kadaif

9. Rakija
Jake voćne rakije su glavna komponenta bugarskih društvenih okupljanja.

10. Bugarski deserti
Baklava (slatko pecivo sa slojevima filo testa, orašastih plodova i meda), tolumbički (prženo testo) ili kadaif (rendano pšenično pecivo natopljeno šećernim sirupom).

Istraživanje kulinarske scene Plovdiva nije samo gastronomska avantura; to je putovanje kroz bogato kulturno nasleđe Bugarske. Dakle, uživajte u ukusima, prigrlite tradiciju i uživajte u svakom zalogaju u ovom šarmantnom gradu.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama