Uz hranu počinje priča
PutovanjaPrag - grad skulptura, kafe i kolača

Prag – grad skulptura, kafe i kolača

Prag, glavni grad Češke godišnje poseti preko 7 miliona putnika. Prema istraživanjima u ovoj zemlji se na svakih sat vremena popije 35 litara piva.

Verovatno ćete da pomislite da su baš svi putnici namernici odlučili da posete ovaj prelepi grad kada i vi, jer zaista – njegove ulice u samom centru su uvek ispunjene.

Ono najvažnije što smo naučili tokom kratkog boravka u ovom gradu je:

 • cena piva u lokalu nikako ne sme biti veća od cene vode (prihvatljiva cena piva je 50 krona ili oko 2 evra)
 • trdelnik – trdlo (šuplji kolač) koji se prodaje svuda u centru grada, nije tradicionalni češki desert i Česi ga ne jedu, a posebno ne napunjen sladoledom, šlagom, šarenim mrvicama…itd.
 • Česi imaju jako zanimljivu kuhinju, koja je mnogo, mnogo više od svinjske kolenice i kiselog kupusa koji se nude na turističkim mestima.(šnicle, knedle, gulaš, tartar biftek...)
 • Česi imaju jako ukusnu kafu
 • izbor sendviča (ali onih sa jednim parčetom hleba) je neverovatan
 • Svi mi smo čitali Franca Kafku mnogo pre nego što su to činili Česi (iako je jedan od najpoznatijih Čeha), pošto je dugo bio zabranjen – tokom komunističke vladavine

U Pragu su sve glavne atrakcije pod konstantnom opsadom – Karlov most, Stari trg – centralni trg i astronomski sat, zid Džona Lenona, dvorci, zgrada koja igra… gosti ovog grada dolaze iz celog sveta, i svi žele da ga dotaknu –  bukvalno – primetićete da su neki delovi uglančani od stotina hiljada dodira. U ovom tekstu neće biti reči o tim glavnim atrakcijama.

Prag - atrakcije: zid Džona Lenona, Astronomski sat, detalj sa Karlovog mosta, zgrada koja pleš
Prag – atrakcije: zid Džona Lenona, Astronomski sat, detalj sa Karlovog mosta, zgrada koja pleše

Veliki broj posetilaca je izazov za razgledanje, ali ne i prepreka da se uživa u Pragu. Mi smo se odlučili da naša tri dana provedemo tako što ćemo da pratimo skulpture Davida Černija (David Černý), i da posetimo mesta gde se pije dobra kafa, jedu dobri kolači i sladoled.

Tri + jedan savet za obilazak

 • prvog dana otići u besplatni obilazak centralnog dela grada – ima dosta turističkih organizacija koje nude besplatne ture – na kraju ture ukoliko ste zadovoljni ostavljate bakšiš (koliko možete, želite, procenite) i ono što im je posebno važno – komentar na Trip Advisor sajtu. Ovo je odličan način da steknete uvid u raspored najvažnijih lokacija i postavite pitanja vezana za vaša interesovanja (menjačnice, gradski prevoz, klubovi, restorani, obilasci, cene itd.).
 • pažljivo sa menjanjem novca i korišćenjem taksija, najbolje je podizati sa bankomata ili se dobro raspitati gde su sigurna mesta za razmenu novca
Metro u Pragu
Metro u Pragu
 • METRO – postoje tri linije (A – zelena, B – žuta, C – crvena). Karte se kupuju na automatu (koji je retro, ali funkcionalan), ili na kioscima. Možete da izaberete pojedinačne ili dnevne karte, u zavisnosti kakav vam je plan za dan. Karta se otkucava na ulasku u stanicu. Stepenice koje vode ka peronima su veoma strme, a stanica koja je u samom centru je Mustek (žuta i zelena linija)
 • Skinite off -line mapu grada na svom telefonu, označite lokacije koje želite da posetite i koristite za orijentaciju i lakše snalaženje

KAFA, SLADOLED I KOLAČI
Imali smo ograničeno vreme da isprobamo sve što smo želeli, pa smo se ovog puta fokusirali na kafu, kolače i sladoled. Vodili smo se preporukama lokalaca, evo liste mesta koja smo obišli i koja preporučujemo:

Buhtle (buchty) i kolači (kolace) su tradicionalna slatka peciva koja se u Češkoj jedu za doručak, uz kafu i kao užina. Možete ih naći u pekarama, ali i kafeterijama gde su možda ove poslastice i nabolje. I upravo u kafeterijama u kojima nam se jako dopala kafa su nam se dopali i ovi slatkiši. Buhtle su punjene džemom od šljiva, slatkim sirom, orasima… a kolači su sa različitim voćem.

 • Karlin kafeterija (Sokolovská 46/51) – specijalizovana kafeterija, nema mesta za sedenje – sve je za poneti
 • EMA espresso bar ( Na Florenci 1420/3) – specijalizovana kafeterija, imaju buhtle, kolače i sendviče, samo par klupica ispred lokala, no smoking unutra
 • Sladoled u poslastičarnici Puro Gelato (Na Hrobci 410/1 i Kaprova 15/11) – kremast, veliki izbor ukusa
Buhtla
Buhtla

PRAG – GRAD SKULPTURA
David Černi je internacionalno poznat skulptor iz Češke, koji svojim radovima provocira i poziva na razmišljanje. Većina skulptura koje smo obišli se nalazi u blizini drugih atrakcija u Pragu, tako da “lov” na njegove radove može biti zanimljiv pristup obilasku grada.

Viseći Sigmund Frojd
Kako biste primetili ovu skulpturu trebalo bi da podignete visoko pogled. Skulptura predstavlja psihoanalitičara Sigmunda Frojda koji visi držeći se za samo jednu ruku, verovatno razmišljajući da li da se zadrži ili da se pusti. Sigmund Frojd je rođen u Freibergu, koji je sada deo Češke Republike. Skulptura se nalazi na raskrsnici između ulica Husova i Skorepka.

Metamorfoza
Potpuno fascinantna – ova skulptura se pomera, presijava, predivno izgleda i danju i noću. Naziv je dobila po čuvenoj knjizi Franca Kafke. Statua je visoka 11 metara, teška je 45 tona, a njeni sastavljeni slojevi se okreću sve dok ne formiraju Kafkin lik. Adresa: Spálená 22, 110 00 Praha 1 – Nové Město, Czechia

Sigmund i Kafka
Sigmund i Kafka

Bebe
Skulpture se nalaze u prelepom parku Kampa – predstavljaju simbol komunističke ere i kako su totalitarna pravila ugušila njihovu sposobnost da postanu odrasli.

Muškarci koji uriniraju
Ova skulptura se nalazi ispred muzeja Franca Kafke. Dva bronzana muškarca stoje jedan preko puta drugog i “uriniraju” u plitak bazen. Kukovi ovih kipova, koji se kreću dok  uriniraju, ispisuju citate poznatih čeških stanovnika, a sam bazen je u obliku Češke Republike. Tek kasnije smo saznali da pored statua postoji i broj telefona na koji pošaljete poruku, i onda statue ispisuju vašu poruku – ne znamo da li to zaista radi, ali ko ima priliku neka pokuša.

Bebe i skulpture muškaraca
Bebe i skulpture muškaraca

Mrtav konj
Nalazi se unutar Palate Lucerne na Vaclav trgu – skulptura predstavlja mrtvog konja koji visi naopako, a sveti Vaclav sedi u sedlu (inače svetac zaštitnik Češke, njegova skulptura se nalazi na centralnom trgu). Ovo umetničko delo je parodija na statuu sa trga. Adresa: Štěpánská 61, 116 02 Nové Město, Czechia

Konj - David Černi - Prag
Konj – David Černi – Prag

Prag je grad koji zahteva vreme i strpljenje, ali ga i zaslužuje.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama