Uz hranu počinje priča
SavetiTartufi - gljive "od zlata"

Tartufi – gljive “od zlata”

Tartufi imaju snažan i specifičan ukus i miris koji privlače gurmane, a predstavljaju pravi izazov za kuvare

Tartufi su najcenjenije gljive na svetu (gljive i pečurke su odvojeni mikroorganizmi), mogu se naći do pola metra ispod zemlje, na krečnom tlu, u korenju hrastova. Još uvek nije otkriveno gde najbolje uspevaju tartufi, a zbog specifičnog mesta gde nastaju (tip zemljišta, dubina, korenje) ove toliko tražene gljive se veoma retko uzgajaju – što samo još više podiže njihovu cenu i potražnju.

Za pronalaženje tartufa se koriste psi, koji su zamenili svinje – veoma dobre lovce na tartufe – jer psi nemaju želju da tartufe i pojedu.

Zimski tartuf
Zimski tartuf

Postoji oko 70 različitih vrsta tartufa širom sveta, smatra se da je šest jestivo, a oko tri se koristi u pripremi hrane.

  • Najpoznatiji crni tartufi dolaze iz Francuske, još jedna crna – letnja vrsta tartufa se može naći u zemljama juga i jugoistočne Evrope.
  • Iz Piedmonta u Italiji dolazi veoma retka vrsta belog tartufa. Miris ovog tartufa je veoma izražen, a ukus blago podseća na biber.
  • Miris crnih tartufa je blaži, donekle sladak i zemljan. Što se tiče ukusa, crni tartuf je intenzivniji i jači, a beli je blaži i mekši.
  • Beli tartuf je u sezoni od oktobra do kraja decembra, crni tartuf sve do marta.
Testenine sa tartufima
Testenine sa tartufima

Zbog bogatstva mirisa i ukusa, tartufe nije potrebno dugo pripremati – uglavnom se koriste tanko naribani preko jela.

  • Odlično idu uz testeninu, jela od krompira i jaja, uz ribu i živinsko meso.
  • tartuf se kombinuje i sa maslinovim uljem, beli lukom i biberom.
  • beli tartufi su jedu sirovi, jer se obradom izgubi njihov jedinstveni ukus
  • Crna varijanta može da se kuva, ali samo na kratko, i ne na previsokim temperaturama.

Od momenta kada su skupljeni iz zemlje, tartufe je važno brzo upotrebiti.

  • ukoliko su dobro ohlađeni na temperaturi od oko 4 ° C, tartufi mogu da stoje oko nedelju dana, crni malo duže traju od belih.

1 KOMENTAR

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama