Filozofija nordijske kuhinje na srpski način

600
views
Geranium kuvari
Geranium kuvari

Hotel Radisson Blu Old Mill je svoju kuhinju na jedno veče ustupio šefovima Panos Tsikas i Nenadu Jovanoviću iz restorana Geranium iz Kopenhagena – i desila se magija!

Šefovi restorana sa dve Mišelinove zvezdice Geranium iz Kopenhagena (Panos Tsikas i Nenad Jovanović) predstavili su specijalni meni inspirisan filozofijom nordijske kuhinje uz primenu lokalnih srpskih namirnica.

Sporo kuvan svinjski obraz sa cveklom u slami
Sporo kuvan svinjski obraz sa cveklom

U nordijskoj kuhinji se tradicionalno koriste namirnice koje se lokalno uzgajaju, a filozofija šefova se zasniva na tome da se namirnice iskoriste u potpunosti. U ishrani je zastupljena morska riba – pre svih bakalar, plodovi mora, morski puževi… Cvekla je jedno od povrća koje se tradicionalno služi uz glavni obrok, a pri kuvanju se koristi široki spektar začinskog bilja i jestivog cveća.

Pileća korica na briošu sa kozijim sirom
Pileća korica na briošu sa kozijim sirom

Od Nenada Jovanovića koji je već dve godine glavni šef restorana Geranium, saznali smo da se u nordijskoj kuhinji u  pripremi koristi organska lokalno uzgajana hrana, a da je povrće često jedini sastojak glavnog jela. Umesto mesa, konzumira se morska riba, a kao primer korišćenja začinskog bilja je naveo kompot sa čak 19 vrsta cveća. Inovativni pristup pripremi namirnica dozvoljava da se tradicionalni recepti prezentuju na novi način, pa se tako cvekla priprema kuvanjem u slami, a od korice bakalara se pravi čips.

Ove tehnike primenjene su i u pripremi večere u Radisson Blu Old Mill hotelu, samo što su bakalar ovog puta zamenili smuđ, piletina i svinjski obraz, a sve je upotpunio domaći koziji sir, med sa Homolja i cvetovi zove.

Bela i zelena špargla u supi od pršute
Bela i zelena špargla u supi od pršute

Restoran Geranium je proglašen za najbolji nordijski restoran, a nalazi se na 51. mestu San Pellegrino-ve liste najboljih restorana sveta. U restoranu su u ponudi 23 ganga koji uključuju hladna i topla predjela, glavno jelo i desert. Degustacija ovog menija traje 4 sata i predstavlja nezaboravno iskustvo.

Restoran Geranium, Kopenhagen, Danska
Per Henrik Lings Alle 4, 8th Floor
København
+45 69 96 00 20
http://www.geranium.dk/