Uz hranu počinje priča
AZIJAKuća čaja - filozofija uživanja u čaju

Kuća čaja – filozofija uživanja u čaju

U Beogradu od 2003. godine postoji Kuća čaja. Sada na novoj lokaciji u Golsvordijevoj ulici – ovo je mesto na kojem možete da uživate u čajevima i biljnim mešavinama iz raznih krajeva sveta.

Iako se čini da kultura ispijanja čaja u Srbiji nije raspostranjena i da je kafa glavna zvezda u svakoj sezoni, ipak već čitavu deceniju Kuća čaja širi filozofiju uživanja u ovom istočnjačkom napitku.

Prema istorijskim podacima, čaj je u našim krajevima bio popularan u periodu između Prvog i Drugog svetskog rata, kada su se priređivale poslepodnevne čajanke po ugledu na Englesku. Danas, zbog aktuelnih trendova koji upućuju na zdrav život u kojem čaj ima svoju ulogu, ispijanje čaja se na mala vrata vraća na gradsku scenu.

Divlja trešnja
Divlja trešnja

Kuća čaja u svojoj ponudi ima preko 50 vrsta čajeva, u koje spadaju i čisti čajevi, biljne i voćne mešavine. Čisti čajevi su – zeleni, crni, oolong, beli čajevi, odnosno čajevi koji nisu aromatizovani i sa dodatkom biljaka. Najpopularniji čaj je zeleni čaj sa jasminom, “Ali baba” – voćna mešavina, voćni čajevi od jagode, crne ribizle i hibiskusa. U ponudi su i mešavine koje podsećaju na poslastice i svojim i mirisom i sastojcima, kao što su “Turski med” – komadići jabuke, pistaći, čokolada, grožđe. Tu su i čaj “Ledeno doba” , Mate – čaj od južno američke biljke koji sadrži kofein, rtanjski čaj…. A od maja u ponudi će biti i ručno pravljeni “ledeni čajevi”. Čajeve možete da popijete na licu mesta ili da kupite u rinfuzu. A ono što je najvažnije, sa svakim dolaskom ćete otkriti po još jednu misteriju iza ovog neverovatnog napitka….

Čaj
Čaj

Istorija:

  • Čaj je u Evropu stigao u 17. veku, i to u Portugaliju iz koje dolaze na engleski dvor uz pomoć kraljice Katarine od Bragance. U Rusiju čaj stiže iz Kine, a u Holandiju iz Japana.
  • Najpopularniji čaj u Evropi je crni čaj, koji se u Kini uzgaja isključivo za izvoz. Na Dalekom Istoku najpopularniji je zeleni čaj.
  • Popularnost čaja u Evropi raste uz širenje interesovanja za istočnjačkim veštinama.
  • Indija je zemlja koja nema svoju istoriju čaja, već su je započeli Englezi koji su počeli da uzgajaju crni čaj, da ga ne bi kupovali od Kineza.
  • Turska ima svoju proizvodnju čaja.

Legenda: U Kini se voda pila prokuvana, pa se tako jednog prolećnog dana, 4000. p.n.e, kineski imperator Shennong šetao vrtom sa šoljom prokuvane vode kada je vetar naneo listove sa drveta čaja u šolju sa vodom – i tako je otkriven čaj. Shennong se smatra ocem kineske medicine koji je istraživao blagotvorna svojstva čaja.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama