Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiZdravlje u hrani - riba

Zdravlje u hrani – riba

Zdrava ishrana ne mora da bude komplikovana. Nedeljni časopis Time je u saradnji sa nutricionistima objavio listu najzdravijih namirnica koje bi trebalo da uključimo u svakodnevnu ishranu.

Posle spiska voća i povrća, nastavljamo sa ribom.

Tuna
Tuna

Tuna – stručnjaci preporučuju oko 200 gr nedeljno. Tuna smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, bogata je osnovnim omega-3 masnim kiselinama. Čak i konzervirana tunjevina može pozitivno uticati na imunitet, zdravlje srca i umanjiti postporođajnu depresiju. Ipak ne preterujte, tunjevina može imati visoke vrednosti žive.

Veličina porcije: 85 g.

Nutritivne vrednosti:
Kalorije 93
Masti: 0,4 g
Holesterol: 33 mg
Natrijum: 38 mg
Ugljeni hidrati: 0 g
Masti: 0 g
Šećeri: 0 g
Proteini: 20.7 g

Sardine
Sardine

Sardine –  su mali ali moćni rivali lososa kada je u pitanju sadržaj omega-3 masnih kiselina. Ove masne kiseline odmah rade svoj posao (za razliku od biljnih omega – 3), poboljšavaju protok krvi, hrane mozak, stabilizuju srčani ritam i drže upalu pod kontrolom. Sardine su takođe izvor kalcijuma. Izaberite vrstu pakovanu u maslinovom ulju za dodatne zdravstvene koristi.

Veličina porcije: jedna konzerva

Nutritivne vrednosti:
Kalorije: 191
Masti: 10,5 g
Holesterol: 131 mg
Natrijum: 282 mg
Ugljeni hidrati: 0 g
Masti: 0 g
Šećeri: 0 g
Proteini: 22,7 g

Inćuni
Inćuni

Inćuni – Ova riba veličine zalogaja je u mnogim jelima Italije, Tajlanda, Španije i Koreje. Samo 85g  inćuna ima 19 grama proteina, kao i vitamin B, kalcijum, gvožđe i omega-tri masne kiselinea. Takođe imaju niske vrednosti žive.

Veličina porcije: pet inćuna iz konzerve

Nutritivne vrednosti:
Kalorije 42
Masti: 2 g
Holesterol: 38 mg
Natrijum: 734 mg
Ugljeni hidrati: 0 g
Masti: 0 g
Šećeri: 0 g
Proteini: 5.8 g

Losos
Losos

Losos – Kako starimo, unutrašnji i spoljašnji faktori utiču na zdravlje naše kože. Koža može postati beživotna i naborana, a  ono što jedemo može dati moćne rezultate. Kako? Omega 3 masne kiseline u hrani kao što je losos mogu smanjiti sušenje kože (od atopijskog dermatitisa do psorijaze) i čak smanjiti rizik od raka kože.

Veličina porcije: 85g, skuvan

Nutritivne vrednosti:
Kalorije 175
Masti: 10,5 g
Holesterol: 54 mg
Natrijum: 52 mg
Ugljeni hidrati: 0 g
Masti: 0 g
Šećeri: 0 g
Proteini: 18,8 g

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama