Deserti od kestena – recept za Vermicelles

1172
views
Deserti od kestena
Deserti od kestena

Intenzivni orašasti ukus kestena je odličan u desertima – od osvežavajućeg sladoleda, preko kolača do pirea

Za deserte od kestena može da se koristi ovaj plod u različitim oblicima : kestenovo brašno, kesten pire, ili celi plodovi kestena.

Kestenovo brašno
Tamo gde je potrebno koristiti kestenovo brašno, kesten se prvo suši i peče, jer je toplota apsolutno neophodna kako bi se razvio karakterističan ukus, i najzad se samelje. Tako spremljeno brašno se koristi za pravljenje kolača ili slatkih hlebova. Na ovaj način možete pripremiti neobične verzije tradicionalnih kolača koje se mnogo lakše vare.

Kesten pire
Za kesten pire, plodove kestena treba prvo skuvati i oljuštiti. Onda se ispasiraju i dodaju im se sastojci i začini prema receptu. Kesten pire je  popularan u Francuskoj, Mađarskoj i Austriji. On je već sam po sebi veoma ukusan, ali se može i dalje preraditi kako bi se napravili ukusni slatkiši kao što su sladoledi i parfei. U Švajcarskoj je specijalitet Vermicelles (ili crvići). Za pravljenje ovog specijaliteta potrebno je pasirani kesten pomešati sa šećerom, vanilom, puterom i višnjevačom i napraviti gustu masu, koja se pušta kroz presu kako bi se napravile duge tanke niti koje liče na kuvane špagete. Vermičele se jedu same, ili sa sladoledom od vanile, šlagom ili puslicama.

Vermicelles
Vermicelles

Kesten u komadu
Kesten u komadu se može koristiti za pravljenje različitih deserta. Jedan od najpoznatiji u Francuskoj i Italiji su „marrons glacees“ (ušećereni kesteni). Obe zemlje tvrde da je ovaj specijalitet nastao kod njih u 15. ili 16. veku. Kesten se ušećeri po istom principu kao i ostalo voće i povrće: kuvani kesten se utapa u topli rastvor šećera, ili se njime preliva nekoliko puta. Nakon toga se suši dok voda ne ispari i kesten ostane okovan šećerom i ima čvrstu šećernu koricu. Ušećereni kesten se može jesti sam, ali i koristiti kao ukras na nekom većem desertu.

Recept za Vermicelles

Sastojci:

 • 600g zamrznutog kestena
 • 450ml mleka
 • 60ml vode
 • 60g šećera
 • 1 šipka vanile
 • 4cl višnjevače

Priprema:

 1. Kuvati kesten u mleku oko 15 minuta dok ne omekša dovoljno da može da se pasira.
 2. Napraviti fini pire i ostaviti ga da se ohladi.
 3. Skuvati vodu sa šećerom i šipkom vanile dok se ne dobije sirup, izvaditi vanilu iz sirupa i dodati ga kesten pireu.
 4. Zamešati sa višnjevačom dok se ne dobije ujednačena masa.
 5. Za serviranje, propustiti masu kroz presu za špagete, ili kroz vreću za ukrašavanje torti sa odgovarajućim dodatkom.

Važno:
Svež kesten je potrebno kuvati oko 45 minuta da omekša.