Kesten – jesenji plod bez glutena

1410
views
Kesten
Kesten

Kesten je jedna od najstarijih jestivih biljki a danas sastavni deo jesenje trpeze.

Kesten vodi poreklo iz Male Azije, a poznat je kao namirnica čitavu večnost – za njega se znalo još u kameno doba. U antičkoj Grčkoj je cenjen kao lek protiv povišene temperature i kašlja. Danas, kao i nekad, najvažniji uzgajivači domaćeg kestena su u Aziji – Kina, Japan i Južna Koreja, i na Mediteranu, od Španije i Italije do Turske. Samim tim je kesten i važan sastojak nacionalne kuhinje ovih zemalja.

Orašasti plod bez glutena
Kesten je orašasti plod koji ima prednost u odnosu na druge orašaste plodove: ima relativno mali sadržaj masti, malo kalorija, bogat je vitaminima i ne sadrži gluten.

  • Zahvaljujući kombinaciji hranljivih sastojaka, podjednako je hranljiv kao krompir i žitarice i pri tom se mnogo lakše vari od njih.
  • Pošto se svež kesten može održati samo par dana u frižideru, potrebno ga je što pre obraditi. Plod koji je počeo da klija više nije upotrebljiv za ishranu.
  • Može se držati u zamrzivaču par meseci.
Kesten u ljušturi
Kesten u ljušturi

Plod kestena se nalazi u bodljikavoj ljušturi koja ga štiti dok on ne sazri. Tada se zelena ljuštura otvara i plod pada s drveta. Ljuska ploda je tanka, karakteristično smeđe boje i gorkog ukusa. Plod se pre jela mora oljuštiti. Različite sorte se razlikuju po veličini, boji i intenzitetu ukusa. Neke sorte čak moraju da se beru ručno, jer ne opadaju s drveta kad sazru. Drvo  može da naraste do 30m i najviše mu odgovara peskovito tlo.

Najstarije drvo raste na Siciliji, “Kesten od sto konja”, i veruje se da je staro oko 4.000 godina.

Kesten – skrob koji spasava
Kesten može da se konzumira kao grickalica, sastojak predjela ili glavnog jela i deserta. Ipak, kesten nije uvek imao tu vrstu popularnosti. Dugo je smatrano da je kesten “hleb za siromašne”. U doba velike gladi, kada je kukuruz redak i preskup, kesten je bio osnovna hrana. Kesten je tokom istorije spasio mnoge živote zbog visokog sadržaja skroba, koji je omogućavao da se od njega pravi hleb. Malo kasnije je krompir zamenio kesten.

Popularno pečeno kestenje - ulična grickalica jeseni i zime
Popularno pečeno kestenje – ulična grickalica jeseni i zime

Ukus
Sirovi plod kestena ima gorak i brašnjav ukus i smatra se nejestivim. Potrebna je visoka temperatura koja u kestenju razvija karakterističan ukus, jer ona skrob pretvara u šećer i kesten postaje sladak plod.

Priprema

  • Pre nego što se kestenje ispeče, ljuska mora da se zaseče na vrhu.
  • Ovo se radi da plod ne bi eksplodirao u rerni kad se zagreje, od pritiska koji se formira u plodu tokom zagrevanja.
  • Nakon zasecanja kore kuva se u slanoj vodi, peče se u pećnici ili se prži u  posebnoj perforiranoj posudi za prženje kestena, a može se peći na ćumuru ili plotni.
  • Kada je spremljen, ljuska puca tamo gde je urezana i plod se lako ljušti.

Brašno od kestena
Brašno napravljeno od kestena je idealna zamena za žitarice za ljude koji su osetljivi na gluten. Od brašna kestena mogu da se prave testenine, hleb ili palenta.