Uz hranu počinje priča
ReceptiDžin sa zelenim čajem i đumbirom

Džin sa zelenim čajem i đumbirom

Iz Španije dolazi trend kombinovanja džina i čaja. Klasične sorte crnog i zelenog čaja se lepo slažu sa ukusom kleke i korijandera. Probajte džin sa zelenim čajem i đumbirom.

Džin je jedan od zaštitinih simbola Londona. Poznat kao tipično englesko piće: alkohol, koji je obogaćen aromama kleke i mnogim drugim sastojcima, su britanski vojnici oktrili u Holandiji, a onda su piće doneli sa sobom u Englesku, gde je brzo postalo popularno.

Barselona se, zajedno sa Londonom i Njujorkom, proslavila kao prava džin metropola. i upravo iz Španije dolazi trend kombinovanja džina i čaja. Klasične sorte crnog i zelenog čaja podržavaju ukus kleke i korijandera.

Kleka - glavni sastojak džina
Kleka – glavni sastojak džina

Džin se sastoji od neutralnog alkohola – koji se uglavnom dobija od žitarica ili melase – koji se zatim razblaži vodom, pa aromatizuje aromatizira. Glavni sastojak su bobice kleke, koje džinu daju posebnu aromu. U većini vrsta džina, korijander je još jedan važan sastojak. Preostali sastojci su tajna svakog proizvođača: može da se koristi i do 200 aroma u  proizvodnji džina. Među klasičnim sastojcima su: đumbir, lavanda, kora limuna i pomorandže,jabuka, sladić, muškatni oraščić i anis. Različite biljke, začini i biljne supstance – daju svakom džinu autentični profil ukusa.

Recept za džin sa zelenim čajem i đumbirom 

Sastojci:

  • 60ml džina
  • 60ml zelenog čaja
  • 1 kašičica braon šećera
  • 2 kriške đumbira
  • 1 kriška krastavca
  • Korica od jednog limuna
  • Kockice leda

Priprema:
Stavite kriške đumbira u visoku čašu sa šećerom i dodajte kockice leda. Sipajte čaj i džin, promešajte pa dodajte krišku krastavca i limunove kore.

Da li ste znali?
Džin i tonik su nastali iz medicinskih razloga. Britanski vojnici u Indiji su konzumirali tonik sa dosta kinina kao lek za lečenje malarije. Da bi učinili izuzetno gorki „lek“ ukusnim, dodavali su mu zaslađeni džin.

Za Englesku i posebno za London, džin je u 18. veku prerastao u “tečnu kletvu”. Ekstremna potrošnja velikih količina džina, koji je bio jeftino piće za široke narodne mase, odnela je hiljade života. Zbog toga je uveden zakon koji je povećao cenu pravljenja pića i regulisao njegovu prodaju.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama