Panettone i panforte – italijanski praznični kolači

488
views
panettone
panettone

Panettone i panforte su italijanski  kolači koji se obično pripremaju za Božić i Novu godinu.

Panettone je proslavio Milano, grad na severu Italije, a panforte Sijenu u Toskani, centralnom delu Italije.

Panettone
Panettone se priprema i u zapadnoj, južnoj i jugoistočnoj Evropi, kao i u Latinskoj Americi, Australiji, Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Državama i Kanadi.

Kolač ima oblik kupole i obično je visok oko 12–15 cm, a težak oko 1 kg. Proces pripreme je dug jer testo prolazi kroz različite faze, slično kao kiselo testo. Priprema traje nekoliko dana, a tako se dobija karakteristično testo vazdušaste teksture. Panettone sadrži kandiranu koricu pomorandže, limuna i limete, kao i suvo grožđe. Dostupne su i mnoge druge varijacije, poput običnnog kolača ili sa čokoladom. Seče se vertikalno i služi uz slatke tople napitke ili slatko vino. U nekim regionima Italije služi se sa crema di mascarpone, kremom koja se pravi od mascarpone sira, jaja, ponekad sušenog ili kandiranog voća i tipično slatkog likera kao što je amaretto.

Rodno mesto panettone kolača je Milano, a reč „panettone“ potiče od italijanske reči „panetto“ – mali hlebasti kolač. Dodajući sufiks „-one“ reč menja značenje u „veliki kolač“.

Poreklo kolača potiče još iz Rimskog carstva, kada su stari Rimljani pripremali fermentisano testo u koje su dodavali med.

panettone
panettone

Na kraju Drugog svetskog rata, panettone je postao cenovno dostupniji i ubrzo je postao jedan od najpopularnijih kolača tokom božićnih i novogodišnjih praznika. Lombardski imigranti su doneli recept za panettone u Argentinu, Urugvaj, Paragvaj, Venecuelu i Brazil gde se kolač pravi za Božić i jede uz vrući kakao ili liker tokom sezone praznika, što je postalo uobičajena tradicija u tim zemljama.

Panforte
Panforte je tradicionalna italijanska poslastica koja sadrži voće i orašaste plodove. Popularan je u celoj Italiji, a posebno je povezan sa provincijom Sijena.

Panforte
Panforte

Panforte datira iz 13. veka, i to italijanske regije Toskana. Dokumenti iz 1205. godine,  potvrđuju da je hleb sa ukusom bibera i meda korišćen umesto novca za plaćanje poreza.

Doslovno, panforte znači „jak hleb“, što se odnosi na izražen ukus začina. Prvobitno Inicijalno se sastojao od pšeničnog brašna, meda, začina, suvih smokava, džema, pinjola i dodatno je začinjen biberom.

Proces izrade je jednostavan, šećer se rastvara u medu, a razno orašasto voće, suvo voće i začini se mešaju zajedno sa brašnom. Cela smeša se peče u plitkom plehu. Gotov kolač se posipa prah šećerom.

Trenutno u Italiji postoji mnogo prodavnica koje proizvode panforte, a svaki recept je  interpretacija originalne poslastice. Obično se poslužuje uz kafu ili desertno vino nakon obroka, a može da se jede i uz kafu za doručak.

U Sijeni, prestonici panforte kolača u Italiji – smatraju da panforte treba da sadrži sedamnaest različitih sastojaka, koliko je opština u okviru grada.