Fondu – savršeni topljeni sir

6180
views
Fondu
Fondu

Fondu je nastao tokom 18. veka u Švajcarskoj. Pošto su porodice imale ograničen pristup svežoj hrani u zimskom periodu, nađen je način da se iskoriste stari sir i hleb. Sir je zagrevan sa vinom, belim lukom i aromatičnim biljkama, a zatim bi se stari hleb umakao u ukusnu mešavinu. Tako je fondu postao švajcarska zimska tradicija.

Fondu se originalno pravi od dve vrste sira – Gruyères i Vacherin. Gruyère je jedan od najpoznatijih sireva od kravljeg mleka. Takođe od kravljeg mleka, Vacherin je sir sa kiselo – kremastim ukusom.  Tradicionalno, ova dva sira se rendaju i tope zajedno sa belim lukom, belim vinom i dodatkom brendija “kirsch”. Dobijena mešavina se služi u posudi koja se zove “caquelon” – posuda koja je postavljena iznad gorionika, kako bi se osiguralo da se mešavina u kontinuitetu topi i krčka. Za jelo se koriste duge viljuške sa kojim se hleb umače u sir.  Ovo jelo se uglavnom jede u većem društvu, i svi jedu iz iste posude.

Posuda za fondu
Posuda za fondu

Reč fondu potiče od francuske reči “Fondre”,  što znači ‘topiti se” i koristi se kao referenca za različite vrste fondua:  sa mesom, piletinom, morskim plodovima i čokoladom.

Francuska – fondu sa mesom

Fondu sa mesom je nastao u srednjem veku, u francuskom regionu Burgundije, gde su radnici morali ceo dan da provedu u vinogradima, i nisu mogli da odlaze kući na ručak. Tako je došlo do ideje da se u lonac sa ključalim uljem spuštaju komadi mesa. Ova vrsta fondua je ime dobila upravo po radnicima iz Burgundije: “fondue Bourguignonne”.

Kina – fondu sa supom

Laganija verzija od fondua sa mesom je “Fondue sud Bouillon”, koji je nastao u Aziji. Čovek iz Švajcarske je bio u poseti Kini, i jednom prilikom mu je posluženo jelo slično fonduu, s tim da je tečnost koja se koristila za kuvanje bila supa, po povratku u Švajcarsku je preneo vest švajcarskim kuvarima, i tako je nastao “Fondue sud Bouillon”.

Amerika – fondu sa čokoladom

Čokoladni fondu je  izum američkog kuvara poreklom iz Švajcarske i nastao je sredinom 20. veka.

Recept za fondu

za 6 osoba

Sastojci: 250gr Gaude, 250gr Edamer, 2 kašike skroba, 1 čaša belog vina, kockice hleba, 1 čen belog luka, 1 kašika limunovog soka.

Priprema: izrendati sir u posebnu posudu i umešati 2 kašike skroba. Posudu za kuvanje istrljati čenom belog luka i sipati belo vino i limunov sok. Na tihoj vatri kuvati, kada se pojave prvi balončići polako ubaciti rendani sir uz mešanje. Smanjiti temperaturu na mimimum i viljuškama umakati kockice hleba u rastopljeni sir.

U mešavinu mogu prema ukusu da se ubace i začinske biljke, a uz hleb mogu da se koriste i različite vrste povrća za umakanje.

Ukoliko nemate posudu, a imate gorionik, možete koristiti vatrostalnu ili zemljanu posudu. Ukoliko nemate gorionik možete improvizovati sa nekoliko svećica (5-6) i cigli iznad kojih možete postaviti rešetku iz rerne.

Hleb i povrće

Hleb i povrće