Kako da iskoristite bajat hleb

1996
views
Krutoni
Krutoni

Pronalaženje bajatog hleba u kuhinji je neizbežno – ali ne mora da bude loše. Od prezli do deserta, ima toliko različitih načina za upotrebu starog hleba. Ovo su naša 3 omiljena recepta.

Krutoni –  isecite stari hleb na kockice od 2 cm. Pomešajte kockice u plehu sa 3 kašike maslinovog ulja, začinite solju i biberom i začinima prema ukusu (origano, majčina dušica, ruzmarin…) pecite na 200 stepeni, promešajte povremeno dok ne postanu zlatne boje, 10-15 minuta. Krutoni su odličan dodatak čorbama ali i zanimljiva grickalica.

Prženice – za osnovnu pripremu su vam potrebna jaja, mleko, i bajat hleb. Za dobru smesu odnos namirnica je 1 jaje i 150ml mleka. Za slanu varijantu začinite smesu solju i biberom. Za slatku varijantu dodajte šečer ili vanilin šećer, a prema ukusu i esenciju vanile. Rendana kora pomorandže je takođe interesantna opcija.

Puding od hleba – Puding od hleba je desert popularan u mnogim zemljama. Za pripremu se koriste bajat hleb i kombinacija sastojaka kao što su mleko, jaja, puter, šećer ili sirup, sušeno voće i začini kao što su cimet i vanila. Hleb se potapa u tečnost sa svim sastojcima i peče.