Uz hranu počinje priča
ReceptiKućica od medenjaka - recept

Kućica od medenjaka – recept

Kućica od medenjaka ima dugu tradiciju i ima svoje korene u različitim kulturama širom sveta. Iako je ta tradicija evoluirala tokom vremena, postala je naročito popularna tokom božićnih i novogodišnjih praznika.

Pravljenje medenjaka i kolača postalo je popularno u Evropi tokom srednjeg veka. Medenjaci su postali posebno popularni zbog svoje dugotrajnosti i slatkog ukusa, a često su se koristili i kao deo obreda i ceremonija.  Kućice od medenjaka postale su posebno povezane sa nemačkom tradicijom tokom 16. veka. Nemački doseljenici su doneli ovu tradiciju u Sjedinjene Američke Države, gde je postala deo američke božićne kulture.

Brat i sestra Ivica i Marica: Jedna od najpoznatijih priča koja uključuje kućicu od medenjaka je bajka braće Grim “Ivica i Marica”. U ovoj priči, deca naiđu na kućicu napravljenu od slatkiša u šumi, što je postalo inspiracija za stvaranje stvarnih kućica od medenjaka.

Kućica od medenjaka se često deli sa prijateljima i komšijama tokom praznične sezone. Ovo deljenje hrane simbolizuje toplinu, gostoljubivost i zajedništvo tokom prazničnih okupljanja. Kućica dodaje prazničnu čaroliju domu. Sam proces pravljenja, miris medenjaka u kući i radost koja proizlazi iz ukrašavanja doprinose prazničnoj atmosferi.

Kućica
Kućica

Recept za kućicu od medenjaka i koraci pripreme

Sastojci za medenjake:

 • 1 šolja smeđeg šećera
 • 1/2 šolje margarina (ili putera)
 • 1/2 šolje sirupa od javora, ukoliko se koristi med 1/4 šolje *
 • 2 velika jaja
 • 5 šolja brašna
 • 1 kašičica praška za pecivo
 • 1/2 kašičice sode bikarbone
 • 1/2 kašičice soli
 • 2 kašičice đumbira u prahu
 • 2 kašičice cimeta u prahu
 • 1/2 kašičice karanfilića u prahu

Sastojci za jestivi lepak – glazura:

 • 3 belanca
 • 4 šolje šećera u prahu
 • 1/2 kašičice limunovog soka

*Ukoliko želite da zamenite sirup od javora medom u receptu, važno je uzeti u obzir gustinu i slatkoću meda. Med je gušći od sirupa od javora, iako je i slađi. Evo okvirne smernice: 1/2 šolje sirupa od javora možete zameniti sa oko 1/3 do 1/4 šolje meda. Ovo je samo okvirna preporuka, jer ukusi mogu varirati u zavisnosti od tipa meda. Takođe, trebalo bi pratiti konzistenciju testa tokom mešanja kako biste bili sigurni da je ona pravilna. Ako je testo previše suvo, možete dodati još malo meda ili, obrnuto, malo više brašna ako je previše vlažno. Uvek je najbolje početi s manjom količinom meda i prilagoditi prema sopstvenom ukusu. Osim toga, prilagođavanje količine može zavisiti i od vrste meda koju koristite, jer različite vrste meda imaju različite arome i jačine slatkoće.

NAPOMENE

VELIČINA KUĆICE: Veličina kućice zavisi od toga kako ćete iseći i oblikovati delove medenjaka, što možete prilagoditi prema svojim željama i potrebama. Evo nekoliko smernica:

 1. Ako želite manju kućicu, možete smanjiti dimenzije delova medenjaka prilikom sečenja.
 2. Ako želite veću kućicu, jednostavno povećajte dimenzije delova medenjaka.

Standardna veličina kućice od medenjaka obično uključuje četiri zida, krov, vrata i prozore. Dimenzije mogu varirati, ali prosečne dimenzije mogu biti oko 15-20 centimetara u visinu.

IVICE KUĆICE I SKLAPANJE: Da biste postigli ravne ivice medenjaka kako biste olakšali sklapanje kućice, evo nekoliko saveta:

 1. Pažljivo merenje i sečenje: Kada oblikujete testo na površini, koristite meru kako biste obezbedili ravnomerne i jednake delove. Koristite liniju i oštar nož kako biste precizno sekli ivice.
 2. Korišćenje šablona: Ako želite savršeno ravne ivice, napravite šablon za kućicu od medenjaka. Postavite šablon na testo i pažljivo ga isecite.
 3. Hlađenje testa pre pečenja: Nakon što oblikujete delove kućice, ostavite ih da se ohlade u frižideru pre pečenja. Hladno testo zadržava svoj oblik tokom pečenja, što može pomoći u održavanju ravnomernih ivica.
 4. Postavljanje ivica dok je testo još mekano: Ako zapažate da su ivice medenjaka blago nepravilne odmah nakon vađenja iz rerne, dok su još uvek topli i mekani, možete ih korigovati postavljanjem ravne linije ili korišćenjem noža.
 5. Pravilan raspored na plehu: Rasporedite delove medenjaka na plehu tako da ima dovoljno prostora između njih, kako bi vazduh mogao cirkulisati tokom pečenja, a ivice ne bi bile izložene preteranom zagrevanju koje može izazvati deformacije.

LEPLJENJE GLAZUROM: Da biste osigurali da delovi kućice ostanu čvrsto zalepljeni, ključno je koristiti pravilno pripremljenu glazuru kao “lepak”.

 1. Pravilna priprema kraljevske glazure:
  • Kombinujte belanca i šećer u prahu u odnosu koji vam je naveden u receptu.
  • Mutite smesu dok ne postane gusta i sjajna.
  • Dodajte limunov sok da biste postigli pravilnu konzistenciju. Glazura treba biti dovoljno gusta da zadrži svoj oblik, ali ne previše gusta da biste je teško nanosili.
 2. Pravilno nanošenje glazure:
  • Kada nanosite glazuru, nanesite je s oba dela koji se povezuju. Na primer, ako spajate dva zida kućice, nanesite glazuru na ivicu oba zida.
  • Nanesite dovoljno glazure, ali pazite da ne preterate. Previše glazure može izazvati klizanje delova pre nego što se stvrdne.
  • Ako koristite kesu za ukrašavanje s nastavkom, odsecite mali deo od ugla kako biste dobili tanak otvor za precizno nanošenje.
 3. Brzo sklapanje i podrška:
  • Sklapajte delove kućice odmah nakon nanošenja glazure dok je još sveže.
  • Držite delove zajedno nekoliko minuta dok se glazura počne stvrdnjavati. Možete koristiti podršku poput čačkalica ili drvenih štipaljki da držite delove na mestu dok se glazura stvrdnjava.
 4. Sušenje i očvršćavanje:
  • Ostavite sklopljenu kućicu da se potpuno osuši i stvrdne pre nego što počnete s ukrašavanjem. To može potrajati nekoliko sati ili čak preko noći, zavisno o debljini nanetog sloja glazure.
 5. Dodatno jačanje:
  • Ako želite dodatno ojačati spojeve, možete pažljivo naneti dodatnu glazuru oko spojeva delova kućice nakon što se osnovna konstrukcija osuši.

Priprema testa:

 1. U velikoj posudi, umutite smeđi šećer i margarin dok ne postanu penasti.
 2. Dodajte sirup od javora i jaja, pa dobro promešajte.
 3. U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, đumbir, cimet i karanfilić.
 4. Dodajte suve sastojke mokrim sastojcima i dobro izmešajte dok ne dobijete glatko testo.
 5. Zamotajte testo u providnu foliju i ostavite ga da se hladi u frižideru najmanje sat vremena.

Pečenje medenjaka:

 1. Prethodno zagrejati rernu na 180 stepeni Celzijusa.
 2. Razvucite testo na blago pobrašnjenoj površini do debljine od oko 5 mm.
 3. Isecite delove kućice koristeći kalupe ili sopstvenu šablonu (strane kućice, krov, vrata, prozori).
 4. Pecite medenjake oko 10-12 minuta, ili dok ne postanu čvrsti.
 5. Pustite ih da se potpuno ohlade pre nego što počnete s sklapanjem. 

Priprema kraljevske glazure:

 1. Umutite belanca dok ne postanu penasta, dodajte šećer u prahu postepeno i mutite dok smesa ne postane gusta i sjajna.
 2. Dodajte limunov sok kako biste dobili željenu konzistenciju.

Sklapanje kućice:

 1. Koristite kraljevsku glazuru kao lepak za spajanje delova kućice. Napunite kesu za ukrašavanje s glazurom i odsecite mali deo od ugla kako biste dobili otvor za precizno nanošenje.
 2. Spojite strane kućice, zatim dodajte krov i ostale delove.
 3. Držite kućicu nekoliko minuta dok se glazura ne stvrdne.
 4. Dekorišite kućicu po želji, koristeći šarene bombone, čokolade, kokos, jestive boje, šećer u prahu itd.

Važno je biti strpljiv i pažljiv prilikom sklapanja i dekorisanja kućice od medenjaka. Uživajte u procesu i ne zaboravite da se zabavite sa porodicom ili prijateljima dok stvarate ovu ukusnu novogodišnju poslasticu!

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama