Uz hranu počinje priča
SavetiKokos i sve njegove primene

Kokos i sve njegove primene

Kokos je tropsko voće koje se često koristi u raznim kulinarskim i kozmetičkim proizvodima. Osim što je ukusan, kokos nudi i različite nutritivne vrednosti koje ga čine korisnim za zdravlje.

Kokos (Cocos nucifera) je tropska palma koja se često opisuje kao “drvo života” zbog svoje raznovrsnosti u primeni i nutritivnim vrednostima. Ova egzotična voćka nije samo ukusna, već i bogata važnim hranljivim sastojcima, pružajući mnoge zdravstvene benefite.

Nutritivne Vrednosti Kokosa

1. Kokosova voda: Kokosova voda, tečnost koja se nalazi unutar zrelog kokosa, bogata je elektrolitima, uključujući kalijum, natrijum i magnezijum. Osim toga, predstavlja prirodni izvor hidratacije, idealan za nadoknadu tečnosti nakon fizičke aktivnosti.

2. Kokosovo meso: Kokosovo meso je bogato vlaknima, proteinima, i zasićenim mastima. Sadrži i značajne količine bakra, mangana i selena. Masti koje se nalaze u kokosovom mesu su pretežno zdrave, s velikim udelom srednjelančanih masnih kiselina, posebno laurinske kiseline koja ima antimikrobna svojstva.

3. Kokosovo ulje: Kokosovo ulje je popularan proizvod s brojnim primenama. Sastoji se pretežno od zasićenih masti, ali one su u obliku srednjelančanih masnih kiselina, koje se brže metabolizuju u odnosu na druge zasićene masti. Kokosovo ulje se često koristi u kuvanju, pečenju i kao sastojak u kozmetičkim proizvodima.

Kokos
Kokos

Primene Kokosa

1. Ishrana: Kokos se često koristi u raznim jelima, od slanih do slatkih. Kokosovo brašno, mleko i šećer popularni su sastojci u poslasticama, dok se kokosovo ulje može koristiti kao zamena za druge vrste ulja prilikom pripreme hrane.

2. Kozmetika: Kokos se često koristi u proizvodima za negu kože i kose. Kokosovo ulje ima hidratantna svojstva i može pomoći u očuvanju zdrave kože. Kokosovo mleko se koristi u raznim kupkama i losionima.

3. Medicinske Primene: Kokos ima potencijalne zdravstvene benefite, uključujući poboljšanje nivoa holesterola i podršku imunološkom sistemu. Laurinska kiselina, prisutna u kokosu, ima antimikrobna svojstva i može doprineti borbi protiv bakterija i virusa.

Kokos se široko koristi u kulinarske svrhe širom sveta, a najčešće je prisutan u tropskim kuhinjama. Evo nekoliko kulinarskih primena kokosa i nekih od najpopularnijih jela koja ga uključuju:

Kokosovo mleko
Kokosovo mleko

Kulinarske primene kokosa:

1. Kokosovo mleko:

2. Kokosovo ulje:

  • Pogodno je za prženje, pečenje i dinstanje zbog visoke tačke dimljenja.
  • Dodaje se azijskim jelima, karijima, marinadama i pecivima.

3. Kokosovo brašno:

  • Koristi se kao zamena za pšenično brašno u bezglutenskim receptima.
  • Dodaje se smesama za palačinke, kolače i hleb.

4. Kokosov šećer:

  • Koristi se kao zamena za beli šećer u raznim poslasticama.
  • Dodaje se kafi, čaju i napicima.

5. Kokosovo pivo:

  • Koristi se za dodavanje arome i ukusa pirinču, ribi i koktelima.

6. Kokosov sirup:

  • Dodaje se kao sladilo u kafi, čaju i koktelima.
  • Koristi se u pripremi deserata i sladoleda.

Kokos dodaje bogatstvo i raznovrsnost mnogim jelima, bilo da se koristi u slanim ili slatkim receptima. Njegova specifična aroma i tekstura čine ga omiljenim sastojkom u mnogim kuhinjama širom sveta.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama