Portugalska kuhinja – recept za kataplanu

3024
views
Portugal
Portugal

Portugalska kuhinja je jednostavna i ne zavisi od komplikovanih i skupih recepata. Zasniva se na kvalitetu i svežini.

Bogatstvo Atlantskog okeana je ključno za portugalsku kuhinju: sve vrste ribe, od sardina do raznih školjki, slatkovodnih rakova i ostriga. Portugalija je po potrošnji ribe po glavi stanovnika na trećem mestu na svetu.

Jelo koje na najbolji način predstavlja portugalski stil kuvanja je kataplana. Samo ime se odnosi i na jelo i na posudu u kojoj se to jelo sprema još od 8. veka. Posudu čine dve oble polovine povezane šarkom. Koristi se i otvorena i zatvorena za kuvanje. Tradicionalno se pravi od bakra, i koristi se i za serviranje istoimenog jela.

Kataplana se pravi od ribe s čvrstim mesom koje je isečeno na komade (n.p. grdobina, bakalar, iverak, orada) i mogu da se dodaju škampi, dagnje, gambori ili kolutovi lignje.

Kataplana
Kataplana

Recept za portugalsku kataplanu

Sastojci: 2 crna luka, 2 čena belog luka, 2 paprike, 400 g krompira, 400 g paradajza,  1 kg fileta ribe (s čvrstim mesom) i/ili plodova mora (kraljevski gambori, gambori, dagnje…), so, krupno mleveni biber, 2 lovorova lista, 4 prstohvata timijana, 500 ml suvog belog vina, 100 ml maslinovog ulja, 2 kafene kašicice seckanog peršuna.

Priprema: Oljuštite crni i beli luk i iseckajte na tanke kolutove. Oljuštite i iseckajte krompir, a paprike isecite na rezance. Rasporedite povrće po dnu kataplane, isecite filete ribe na komade i rasporedite ih po povrću. Dodajte plodove mora preko ribe. Paradajz isecite na četvrtine, izvadite seme i poređajte u katplanu. Dodajte biber i so, lovor i timijan, maslinovo ulje i vin. Ugrejte rernu na 225°C. Zatvorite poklopac i stavite posudu na srednju rešetku. Pecite 20 minut. Spustite temperaturu na 175°C i pecite još 10 minuta. Ukoliko je potrebno, kataplanu sada možete dodatno posoliti i pobiberiti. Pre nego što je poslužite, pospite je sitno iseckanim peršunom.

Još neka jela iz portugalske kuhinje…

Tipična portugalska riblja čorba zove se kaldeirada i pravi se od sardine, skuše, tune, raže, orade, iverka i bakalara. U različitim delovima zemlje se koriste različiti recepti, tako de se čorba priprema kao lokalni specijalitet. Tako na primer imamo calderaida a moda do Funchal s karanfilicem, calderaida a fragateria sa kapicama ili calderaida de lulas sa lignjama. Takođe popularna jela su i arroz con mariscos, blago začinjen prženi pirinač s plodovima mora i korijanderom, arroz de polvo, pirinac sa lignjama, paradajzom i crnim lukom. Ostrvo Madeira je poznato po posebnom specijalitetu. Meštani Madeire često serviraju crnog morskog maca, koji se tamo zove espada, sa prženom bananom. Za većinu ljudi uglavnom važi pravilo da je jednostavno i bolje, te im je jedno od omiljenih jela sardinhas assadas, sardine na roštilju koje se poslužuju sa hlebom, kuvanim krompirom ili jednostavnom salatom.